Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Inițiativa Olesei Stamati trădează frica guvernanților de viitoarele alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 11.07.2023
Abonare
Inițiativa Olesei Stamati de a stipula prin lege ca persoanele care au făcut parte dintr-un partid declarat neconstituțional să nu poată fi alese în cadrul scrutinelor electorale pe o perioadă de 3 ani confirmă trei lucruri importante.
1. PAS se teme de Șor
Primul este că PAS se teme cu adevărat de concurența celor din Partidul Șor (care iată, după ce a fost declarat neconstituțional, ia alte forme politico-juridice) în viitoarele alegeri locale și, mai ales, parlamentare. După ce a fost declarat neconstituțional, bazinul electoral al acestuia a crescut, așa că în virtutea acestei noi realități el ar putea să acumuleze mai mult decât 15 la sută din sufragii, cât îi proroceau sondajele.
2. Derivatele din Partidul Șor au șansa să detroneze PSRM de pe poziția de cea mai importantă forță de opoziție
Partidele derivate din Partidul Șor (deocamdată putem vorbi clar de Partidul Renaștere) au șansa să surclaseze principala formațiune politică de opoziție – Partidul Socialiștilor, care, datorită inactivității sale, își pierde electoratul încet, dar sigur. În felul acesta, partidele derivate din Partidul Șor ar putea ajunge prima forță politică de opoziție sau ar putea ajunge să dispute această poziție cu MAN-ul lui Ion Ceban (care va primi botezul electoral în alegerile locale din acest an).
3. PAS va iniția acțiuni represive și împotriva lui MAN-ului lui Ion Ceban
Faptul că guvernarea a decis să reprime Partidul Șor nu doar prin declararea lui neconstituțională, ci și prin inițiativa Olesei Stamate, arată că PAS nu mai are nicio speranță să se mențină pe cale democratică la guvernare. De aceea a trecut la interzicerea partidelor pe opoziție. Socialiștii sunt ținuți în șah cu dosarele împotriva liderului lor, Igor Dodon, și sunt absolut inerți și se află în plin proces de dezintegrare, așa că ei nu contează. Cei de la Partidul Șor sunt vizați de acțiunile menționate mai sus. Mai rămâne MAN-ul lui Ceban pe care guvernanții se vor vedea obligați să- interzică Sau să-l hărțuiască cu dosare, pentru că altfel nu are niciun rost aceste acțiuni represive luate împotriva lui Șor și Dodon. Dacă MAN va participa fără probleme în cele două scrutine viitoare (local și parlamentar), atunci electoratul socialist și al lui Șor sau cea mai mare parte a cestuia va migra spre Ion Ceban. În acest caz Ceban va câștiga, dar nu și PAS.
Punem punct aici cu mențiunea că alte formațiuni politice care să conteze în Republica Moldova nu există. Dacă va apărea o nouă inițiativă politică, atunci s-ar putea să se schimbe ecuația politică și eventual măsurile represive luate de putere împotriva opoziției să nu-i mai ofere PAS-ului un colac de salvare în următoarele alegeri.
Fluxul de știri
0