Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Preşedintele Turciei pune condiții dure Occidentului

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaErdogan
Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Erdogan a transmis un mesaj clar Occidentului: Mai întâi rezolvați aderarea Turciei la UE și apoi vom aproba intrarea Suediei în NATO.
BRUXELLES, 10 iul – Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele Tayyip Erdogan a declarat luni că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Turciei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe cererea Suediei de a adera la alianța militară NATO.
Președintele turc a spus că țara sa va susține aderarea Suediei la NATO dacă Bruxellesul va relua negocierile de aderare a Turciei la UE.
„Fac apel de aici la aceste țări care fac Turcia să aștepte la ușa Uniunii Europene de mai bine de 50 de ani", a declarat Erdogan luni, cu o zi înainte de începutul summitului anual al NATO, ce va avea loc la Vilnius.
„Mai întâi deschideți calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, iar apoi vom deschide calea pentru Suedia", a adăugat el.
Vorbind înainte de plecarea sa la Vilnius, Erdogan a spus că intrarea Suediei în NATO depinde de punerea în aplicare a unui acord încheiat vara trecută în timpul summitului alianței de la Madrid, adăugând că nimeni nu ar trebui să se aștepte la compromisuri din partea Ankarei.
Turcia a blocat intrarea Suediei în NATO, arătând lipsa de angajament a Stockholmului în combaterea „organizaţiilor teroriste", prin care Ankara se referă în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
Turcia a cerut aderarea la comunitatea europeană încă din 1987, a devenit candidată oficială pentru primirea în UE în 1999, iar negocierile au început în 2005. Acestea au evoluat foarte încet, iar până în 2016, doar 16 capitole de negociere fuseseră deschise. După acest an, negocierile au bătut pasul pe loc.
Mai mult, voci europene, precum cea a lui Manfred Werner, au spus că procedura de aderare trebuie anulată. „Nimeni nu doreşte ca Turcia să devină membră UE”, a spus recent liderul PPE.
O rachetă „Kinjal” zboară spre țintă - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2023
Rusia
Rusia a sporit substanțial producerea de Su-34, Su-35 și a rachetelor „Kinjal”
Fluxul de știri
0