Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Geoană anunţă pregătiri de conflict

© Photo : Mircea GeoanăMircea Geoană
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2023
Abonare
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, anunță pregătiri pentru un posibil război sau eventuale situații neplăcute
BRUXELLES, 10 iul – Sputnik, Daniela Porovăț. Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 1, că, la Summitul Alianței de la Vilnius (Lituania), va fi aprobată „o nouă generație de planuri de apărare în NATO”, denumite generic „planuri regionale de apărare”.
Înaltul oficial a precizat că aceste planuri „sunt împărțite în trei zone geografice: o zonă nordică, o zonă centrală și o zonă sudică, din care fac parte Marea Neagră și Marea Mediterană.”
„Este o veste foarte bună pentru România, reconfirmă valența multiregională și rolul pivot al țării noastre la confluența unor zone de mare importanță strategică pentru NATO și pentru Uniunea Europeană.
Este o schimbare profundă a modului în care ne pregătim pentru eventuale situații neplăcute. Vorbim de mult mai multe trupe ale țărilor NATO arondate către comandanții militari NATO în caz de criză, conflict sau, Doamne ferește, ceva mai sever”, a explicat Mircea Geoană.
El a punctat că, potrivit noilor planuri regionale de apărare, „țările NATO vor pune la dispoziția comandanților Alianței undeva spre 300.000 de militari gata să intervină, echipați, pregătiți.”
În marja Summitul NATO de la Vilnius, care se va desfășura între 11 și 12 iulie 2023, Mircea Geoană, alături de Secretarul General Jens Stoltenberg, vor avea întâlniri bilaterale cu președintele SUA, Joe Biden, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, premierul australian, Anthony Albanese, cel neo-zeelandez, Chris Hipkins, precum și cu premierul Japoniei, Fumio Kishida.
Secretarul General Adjunct al NATO va prezida reuniunea miniștrilor de externe din Republica Moldova, Georgia și Bosnia- Herțegovina, precum și ceremonia semnării, de către țările baltice, a unui protocol de asociere în domeniul apărării anti-rachete comune.
De asemenea, el va participa, alături de premierul canadian Justin Trudeau, la ceremonia de semnare a unui memorandum care vizează înființarea unui centru de excelență în domeniul securității climatice.
O rachetă „Kinjal” zboară spre țintă - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2023
Rusia
Rusia a sporit substanțial producerea de Su-34, Su-35 și a rachetelor „Kinjal”
Fluxul de știri
0