Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA în ofensivă diplomatică la Beijing

© AP Photo / Ng Han Guan, PoolDrapeaux de la Chine et des USA
Drapeaux de la Chine et des USA - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statele Unite şi China au „obligaţia” de a-şi gestiona relaţia în mod responsabil, în ciuda „dezacordurilor importante” dintre ele, a declarat, duminică, la Beijing, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.
BUCUREȘTI, 9 iul -Sputnik. Înaltul oficial american se află în vizită la Beijing, în cadrul unui efort diplomatic mai amplu al Washingtonului de a menține deschise canalele de dialog cu China, în contextul creșterii tensiunilor dintre cele două state.
De asemenea, oficialul american a spus că sancțiunile economice au doar o dimensiune pragmatică,m pentru a obține avantaje economice. „Ambele naţiuni au obligaţia de a gestiona această relaţie în mod responsabil: să găsească o modalitate de a trăi împreună şi de a împărtăşi prosperitatea globala”, a declarat responsabilul american, după o vizită de patru zile în capitala chineză, subliniind importanţa „vitală” a contactelor la nivel înalt.
Secretarul Trezoreriei a apreciat că discuţiile purtate la Beijing cu mai mulţi înalţi oficiali guvernamentali, între care premierul Li Qiang, au contribuit la progrese în relaţia dintre China şi Statele Unite, dându-i „baze mai solide”.
„În general, cred că reuniunile mele bilaterale - care au durat în total zece ore pe parcursul a două zile - au fost un pas înainte în eforturile noastre pentru a consolida relaţiile dintre Statele Unite şi China pe baze mai solide”, a spus ea, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres. Statele Unite vor continua să întreprindă „acţiuni direcţionate” pentru a-şi menţine securitatea naţională, dar aceste restricţii comerciale nu servesc la „obţinerea unui avantaj economic” faţă de China, a dat asigurări secretarul american al Trezoreriei.
„Este important de menţionat că aceste acţiuni sunt motivate de simple consideraţii de securitate naţională. Nu le folosim pentru a obţine un avantaj economic”, a explicat responsabilul american. Această vizită, prima efectuată de Janet Yellen de la preluarea mandatului în 2021, survine la câteva săptămâni după cea a secretarului de stat Antony Blinken şi marchează dorinţa administraţiei Biden de a stabiliza relaţiile bilaterale tensionate, notează AFP.
Fluxul de știri
0