Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Premierul Poloniei comemorează masacrul de la Volyn

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki vizitează fostele sate poloneze distruse de naționaliștii ucraineni în timpul Masacrului de la Volyn din vestul Ucrainei.
BRUXELLES, 7 iul – Sputnik. Premierul Poloniei comemorează perioada tragică în care naționaliștii ucrainieni au ucis peste 100.000 de polonezi.
„Aceasta este o tragedie uriașă. Volyn este genocid. Iadul sutelor și miilor de familii poloneze. În total, se crede că peste 100 de mii de polonezi și-au pierdut viața în acel iad. În iadul pe care l-au creat naționaliștii ucraineni, dar care a devenit posibil pentru că aici a existat cel de-al treilea Reich, pentru că statul polonez a dispărut – a fost lichidat de al treilea Reich german”, a spus Morawiecki, al cărui discurs este difuzat de televiziunea poloneză.
Premierul polonez a cerut să găsească locurile de înmormântare ale tuturor victimelor masacrului de la Volyn.
„Astăzi, la aniversarea a 80 de ani de la săptămâna sângeroasă a anului 1943, nu numai că ne amintim acele vremuri, dar facem și apel la găsirea tuturor locurilor de înmormântare pentru a putea deshuma victimele și a le îngropa cu demnitate. Nu ne vom odihni, nu mă voi odihni până când nu va fi găsită ultima victimă a crimei teribile de la Volyn. Aceasta este datoria noastră”, a spus el.
Punctul culminant al evenimentelor din 1943, care se numește masacrul de la Volyn, este considerat 11 iulie – în această zi, naționaliștii ucraineni au atacat aproximativ 150 de sate poloneze în același timp. Istoricii polonezi consideră masacrul din Volhynia drept genocid și epurare etnică și susțin moartea, potrivit diverselor surse, de la 100.000 la 130.000 de persoane.
Fluxul de știri
0