Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Este oficial: România va pregăti piloți ucraineni pentru avioane F-16

© AP Photo / Andreea AlexandruPiloți români stau lângă un F16
Piloți români stau lângă un F16 - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2023
Abonare
Ședința CSAT din 6 iulie a confirmat ceea ce fusese deja decis la nivelul forurilor NATO: România va trebui să antreneze piloți ucraineni pentru avioane din generație F-16, pregătind dotarea regimului de la Kiev cu aceste avioane americane.
BUCUREȘTI, 7 iul -Sputnik. Ceea ce Sputnik prezenta săptămâna trecută bazat pe informații pe surse, se confirmă oficial: România va găzdui un centru pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16.
Consiliul de Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis crearea în România a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16, potrivit unui comunicat oficial.
Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina, potrivit comunicatului oficial.
Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.
Alte decizii ale CSAT din România: susținere activă pentru Ucraina și Republica Moldova și 2,5% din PIB pentru apărare. De asemenea, România vrea și Suedia în NATO, în ciuda opoziției Turciei.
Susținerea activă pentru Ucraina și Republica Moldova, ar fi, spune documentul emis de CSAT la sfârșitul ședinței, în direcția aderării la UE și la NATO, dar și o politică de alianțe.
”România a fost și va continua să fie un susținător activ al aspirațiilor euroatlantice ale Kievului, fapt evidențiat și prin Declarația comună pentru susținerea de către țara noastră a perspectivei euroatlantice a Ucrainei, semnată de către Președintele Klaus Iohannis și Președintele Volodîmîr Zelenski în marja Summitului Comunității Politice Europene din Republica Moldova, din 1 iunie (....). Securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate, securitatea celor două state fiind legată de securitatea transatlantică. România (...)va continua să sprijine activ aderarea Suediei la Alianță”, se arată în documentul final.
Fluxul de știri
0