Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Eurobarometru: optimism moderat față de moneda Euro

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2023
Abonare
Cu cât se apropie de momentul trecerii la moneda unică europeană, optimismul cetățenilor din statele UE ce nu au adoptat încă euro, scade. Aceasta pare a fi concluzia unei cercetări sociologice de tip Eurobarometru.
BUCUREȘTI, 5 iul -Sputnik. Un sondaj realizat în aprilie 2023 în cele șase state membre din afara Zonei Euro care s-au angajat legal să adopte moneda euro, și anume: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia, indică un fenomen interesant: cu cât se apropie deadline-ul trecerii la Euro, cu atât crește neîncrederea în moneda europeană.
Conform sondajului, majoritatea respondenților (58%) susțin adoptarea euro și consideră că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (53%) și pentru ei personal (56%).
România, departe de acest obiectiv, al trecerii la euro, are un procent de încredere în moneda UE în proporție de 71%. În același timp, Bulgaria, care a făcut pași concreți pentru a a fi admisă în euro-zonă în 2024-2025, nu se poate lăuda cu o societate optimistă. Doar 49% dintre bulgari cred că aderarea la euro este ceva bun.
Adoptarea euro este un pas important în pierderea suveranității economice a țării, în detrimentul directivelor economice dictate de birocrația de la Bruxelles.
Fluxul de știri
0