Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suveraniștii au planuri mari: schimbarea majorităţii în Europa

© AFP 2024 / ANDREAS SOLAROMatteo Salvini, Giorgia Meloni și Antonio Tajani
Matteo Salvini, Giorgia Meloni și Antonio Tajani - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Abonare
După ce coordonatorul Forza Italia, Antonio Tajani, a exclus o apropiere a partidului de AfD şi Rassemblement National, suveraniștii și-au devoalat planurile pentru viitorul Parlament european.
BRUXELLES, 4 iul – Sputnik Liga Nordului, exponenta suveranismului din Italia, și-a anunțat planul pentru alianțele politice după alegerile din 2024. Cele trei partide principale ale coaliției care guvernează Italia fac parte din trei familii politice diferite: FDI în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Liga Nordului în Identitate şi Democraţie (acelaşi grup de forţe de extremă dreaptă precum Rassemblement national al lui Marine Le Pen şi Alternative fur Deutschland) şi Forza Italia în Partidul Popular European.
Coordonatorul Forza Italia, Antonio Tajani, exclude o apropiere a partidului de forţele conservatoare ale AfD (Alternative fur Deutschland) şi Rassemblement National a lui Marine Le Pen, exact în ziua în care aceasta din urmă trebuia să se întâlnească cu liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.
”Este imposibil să facem vreo înţelegere cu AfD şi cu partidul doamnei Le Pen. Eu personal am dat viaţă, când am fost ales preşedinte al Parlamentului European, unui acord între conservatori, populari şi liberali. În opinia mea acesta este acordul pe care trebuie mizat”, a spus vicepremierul şi ministrul afacerilor externe.
"Liga Nordului- subliniază Tajani - este cu totul altceva, nu avem nicio problemă, dimpotrivă, vom fi bucuroşi să avem Liga de partea majorităţii, dar fără Le Pen şi fără AfD", a spus el.
Răspunsul Ligii a fost dat de eurodeputaţii Marco Zanni (preşedintele grupului ID) şi Marco Campomenosi (şeful delegaţiei Ligii Nordului la Parlamentul European).
Liga lucrează pentru schimbarea majorităţii în Europa şi pentru a da în sfarşit viaţă unui proiect unit de centru-dreapta, capabil să le ofere cetăţenilor răspunsuri concrete, după ani de proastă guvernare a stângii, a fost răspunsul Ligii.
”Cerem mai mult respect pentru colegii din grupul ID: datorită voturilor aliaţilor noştri francezi de la RN şi a germanilor de la AfD, împreună cu PPE, am reuşit să respingem chiar săptămâna trecută ultima nebunie verde europeană. Refuzam să credem că cineva care se defineşte da fi de centru-dreapta l-ar putea prefera pe Macron şi partidele de stânga lui Le Pen. Calea indicată de Matteo Salvini este singura alternativă”, au mai spus reprezentanții Ligii.
La baza controversei se află interviul liderului Ligii Matteo Salvini din ediţia de duminică a ziarului Corriere della Sera unde el a spus că este gata ca înainte de vot să propună un pact scris: fără compromisuri cu stânga.
Problema nu a fost niciodată Salvini, ci Alternative fur Deutschland şi doamna Le Pen, a spus însă coordonatorul Forza Italia, întâlnindu-se cu reporterii.
”Cum poate fi guvernată Europa alături de cei care sunt împotriva Europei? PPE şi FI nu pot face alianţe cu ei. Problema nu este Salvini. Cu Liga Nordului, acordul poate fi încheiat şi mâine dimineaţă, însă cu Alternative fur Deutschland şi cu Le Pen nu poate fi încheiat nici azi, nici mâine şi nici poimâine', a explicat Tajani.
Fluxul de știri
0