Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Spania vine ambițioasă la președinția UE

© AFP 2024 / OSCAR DEL POZOUrsula von der Leyen și Pedro Sanchez
Ursula von der Leyen și Pedro Sanchez - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Ursula von der Leyen și Pedro Sanchez
Abonare
Spania are ambiții în timpul celor 6 luni de președinție a UE: vrea să ”bage” România în Schengen și să impună Ungariei și Poloniei politicile UE cu privire la migranți.
BUCUREȘTI, 4 iul -Sputnik. Spania dorește să impună politicile UE cu privire la cotele de migranți pe care trebuie să le preia fiecare țară a Uniunii Europene. Aici are susținerea Comisiei UE, dar și opoziția fermă a Poloniei și Ungariei.
„Sper (…) că vom putea închide acest dosar important pe parcursul acestui semestru” al preşedinţiei spaniole, care urmează să se încheie pe 31 decembrie, a declarat Sanchez într-o conferinţă de presă la Madrid împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Miniştrii europeni de interne au ajuns la începutul lui iunie la un acord cu majoritate calificată (care necesită votul favorabil a 15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE), prevăzând în special un sistem de solidaritate obligatoriu, dar „flexibil” între ţările UE în repartizarea solicitanţilor de azil, un pas înainte făcut într-un dosar blocat de ani de zile.
Cât despre extinderea Schengen, probabil că la Bruxelles s-a râs de ambițiile Madridului. De altfel și Bucureștiul, prin vocea președintelui Iohannis, a negat posibilitatea unui vot în JAI, în viitorul apropiat, cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Fluxul de știri
0