Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia avertizează cu privire la o „provocare cu arme chimice” din partea SUA

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaAtac chimic, imagine din arhivă
Atac chimic, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Abonare
SUA pregătesc jihadiști sirieni pentru posibile atacuri cu arme chimice pentru a împiedica reluarea relaţiilor diplomatice ale Damascului cu alte ţări arabe.
BUCUREŞTI, 4 iul – Sputnik. SUA pregătesc jihadiști sirieni pentru posibile atacuri cu arme chimice pentru a împiedica reluarea relaţiilor diplomatice ale Damascului cu alte ţări arabe, a afirmat Serviciul de Informații Externe din Rusia (SVR).
Obiectivul presupusei operațiuni și a campaniei media ulterioare ar fi „să arate lumii arabe că decizia lor de a restabili dialogul cu [președintele sirian] Bashar Assad a fost o „greșeală strategică”, se menţionează într-un comunicat publicat luni de agenția rusă, potrivit RT.
SVR a susținut că a obținut cel puțin două dovezi în sprijinul evaluării sale. Una o constituie un raport potrivit căruia două grupuri armate anti-guvernamentale din provincia Idlib au efectuat exerciţii în mai pentru desfășurarea de arme chimice. Regiunea nu este controlată de guvernul sirian.
În exercițiu au fost implicate ramuri locale ale grupurilor jihadiste Hurras al-Din și Partidul Islamic din Turkistan și acesta a rezultat în otrăvirea a aproximativ 100 de civili, a afirmat SVR. Agenția rusă a descris ambele grupuri jihadiste ca fiind „controlate de CIA”.
Логотип SWIFT - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2023
Internațional
UE ia în considerare un compromis cu Rusia cu privire la Swift
Un alt raport s-a referit la un grup cu sediul în apropierea bazei militare a SUA din Al-Tanf, pe care Pentagonul o menține în Siria în ciuda obiecțiilor din partea guvernului de la Damasc. Militanții au primit „focoase încărcate cu componente toxice”, cu aprobarea presupusă din partea Washingtonului, a menţionat SVR.
Comunicatul a susținut că administrația președintelui american Joe Biden „face tot posibilul pentru a împiedica normalizarea [relaţiilor] dintre ţările arabe şi Siria și pentru a discredita conducerea siriană”.
Afirmații conform cărora trupele loiale Damascului ar folosi arme chimice au servit drept element cheie al campaniei publice împotriva președintelui Assad de Washington, campanie în care s-a cerut ca el să „plece”, după ce ar fi comis crime de război.
În 2018, președintele SUA atunci în funcţie, Donald Trump, a dispus atacuri ca represalii efectuate împreună cu Marea Britanie și Franța, la câteva zile după un presupus incident cu arme chimice din Douma, în apropierea capitalei siriene.
Fluxul de știri
0