Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin dezvăluie progrese în comerțul cu China privind dedolarizarea

© Sputnik / Alexander Kazakov / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в заседании Совета глав государств – членов ШОС
Президент РФ В. Путин принял участие в заседании Совета глав государств – членов ШОС - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Abonare
Peste 80% din tranzacțiile în comerțul dintre Moscova și Beijing sunt efectuate în ruble și yuani, a spus președintele rus.
BUCUREŞTI, 4 iul – Sputnik.Comerţul și cooperarea economică dintre Rusia şi China se extind, peste 80% din tranzacţiile dintre cele două ţări fiind efectuate în prezent în ruble și yuani, a dezvăluit președintele Vladimir Putin, potrivit RT.
Liderul rus a susţinut marți un discurs în cadrul summitului virtual al Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), prin transmisie video de la Moscova. Al 23-lea summit SCO este prezidat de premierul indian Narendra Modi.
Organizația a fost fondată în 2001, ca un bloc economic și de securitate, de către președinții Rusiei, Chinei, Republicii Kârgâzstan, Kazahstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului. India și Pakistanul au devenit membri permanenți în 2017.
Potrivit lui Putin, volumul comerțului dintre Rusia și membrii SCO a atins un record de 263 miliarde de dolari în 2022. Cifra a crescut cu 35% în primele patru luni ale acestui an, a menționat el. Putin a mai spus că ponderea rublei în tranzacţiile Rusiei cu țările SCO a depășit 40%.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Rusia
Putin: Dependența de datorii a Occidentului poate declanșa o nouă criză financiară globală
Comerțul dintre Rusia și China a continuat să accelereze după ce, în 2022, a atins un maxim istoric de 190,3 miliarde de dolari în termeni anuali. Exporturile și importurile au crescut într-un ritm de două cifre de la începutul anului. Conform datelor vamale, comerțul bilateral a crescut la 93,8 miliarde de dolari în ianuarie-mai, reprezentând o creștere de 40,7% față de anul precedent.
Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov, a declarat recent că comerțul bilateral este pe cale să depășească ținta de 200 de miliarde de dolari cu un an mai devreme decât s-a anticipat.
Legăturile economice au fost consolidate prin decizia reciprocă de a efectua majoritatea tranzacțiilor în monede naționale în locul dolarului american.
Fluxul de știri
0