Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

CIA vede criza din Ucraina ca pe „o oportunitate” unică

© AFP 2024 / SAUL LOEBЗдание ЦРУ в Вирджинии
Здание ЦРУ в Вирджинии - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2023
Abonare
Șeful spionajului american a apreciat eforturile agenției sale prin care s-a încercat subminarea conducerii Rusiei.
BUCUREŞTI, 4 iul – Sputnik. Cea mai importantă agenţie de informații din America şi-a exprimat în mod deschis satisfacţia cu privire la presupusa discordie internă despre care susține că este în creștere la Moscova din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina, spunând că CIA a beneficiat de o „oportunitate istorică” de a recruta spioni și a submina guvernul președintelui Vladimir Putin.
Directorul CIA, William Burns, a afirmat sâmbătă, la o conferință a Fundației Ditchley din Marea Britanie, că „nemulţumirea cu privire la război va continua să erodeze conducerea rusă în spatele "dietei" constante a propagandei de stat și a represiunii practicate.”
„Această nemulţumire creează o oportunitate, care apare o dată într-o generație pentru noi, cei de la CIA, în esenţă, un serviciu de informații umane. Nu o lăsăm să se risipească”, a adăugat Burns, potrivit RT.
Burns a menționat că CIA a lansat un canal de Telegram în mai pentru a recruta ofițeri militari, oficiali guvernamentali și oameni de știință care pot oferi informații despre conducerea și economia Rusiei. „Am avut 2,5 milioane de vizualizări în prima săptămână și suntem foarte deschiși către afaceri”, a spus acesta.
Moscova a insistat la vremea respectivă că agenția de spionaj „risipeşte pur și simplu dolarii contribuabililor americani”, deoarece încercările de a diviza societatea rusească din străinătate nu vor avea succes, potrivit ambasadorului rus Anatoli Antonov.
Washingtonul se bazează pe faptul că criza din Ucraina va stârni suficiente diviziuni pentru a întoarce potențiale surse de informații rusești împotriva președintelui Vladimir Putin. Burns și-a susţinut discursul la o săptămână după ce contractantul militar privat, Evgeni Prigojin, și-a încheiat scurta rebeliune împotriva unor înalţi generali ai Rusiei. Rebeliunea oprită a fost mult mai puțin „sângeroasă” decât se așteptaseră oficialii americani, potrivit CNN.
Уильям Джозеф Бёрнс
 - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2023
Internațional
Şeful CIA: Decuplarea de China ar fi un pas „nechibzuit”
Burns a insistat că Washingtonul nu a jucat niciun rol în revoltă, dar a susținut că revolta de scurtă durată a lui Prigojin constituie „o amintire vie a efectului coroziv al războiului lui Putin asupra propriei sale societăți și a propriului său regim”.
Putin a afirmat săptămâna trecută că poporul rus a reacționat la criză, manifestând unitate şi risipind speranțele inamicilor străini că ţara va fi „împărțită și înecată într-o dezbinare sângeroasă”.
Susţinerea lui Putin în rândul rușilor a fost puțin schimbată la 81% după insurecția împiedicată, potrivit firmei independente de sondaje Levada Center, care a fost listată ca agent străin în Rusia din 2016.
Fluxul de știri
0