Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italienii, obligați să-şi limiteze cheltuielile pentru alimente

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2023
Abonare
Creșterea inflației determină gospodăriile italiene să îşi reducă cheltuielile pentru alimente, potrivit unui raport al Confederației Generale a Industriei Italiene (Confindustria).
BUCUREŞTI, 3 iun – Sputnik. Potrivit raportului, citat de RT, cheltuielile gospodărești pentru alimente sunt în „declin puternic”. Ele au scăzut cu 3,7% în 2022 și cu 8,7% în al patrulea trimestru din 2022, comparativ cu primul trimestru din 2021.
„Aceasta a devenit o povară pentru consumul general, având în vedere că cheltuielile pentru alimente reprezintă 14% din totalul cheltuielilor, în al doilea rând, cheltuielile pentru locuințe, apă și energie (23%)”, a scris Confindustria în raport.
Șeful Uniunii Naționale pentru Consumatori (UNC), Massimiliano Dona, a descris raportul drept „alarmant” și a susținut că „italienii îşi modifică în mod forțat alimentaţia din cauza creşterii şi mai accentuate a inflației”.
El a menționat că situația a avut un efect negativ grav asupra creșterii economice. „Consumul reprezintă 60% din PIB și, dacă italienii nu cumpără, atunci comercianții nu vând și întreprinderile nu produc”, a spus acesta.
Experții UNC au remarcat anterior că tendința reducerii cheltuielilor pentru alimente în Italia a apărut în timpul pandemiei. Analiștii au constatat că, în ianuarie 2023, achizițiile au scăzut cu 4,4% în termeni fizici, comparativ cu anul anterior, și cu 6,3% față de aceeași lună din 2021.
Fluxul de știri
0