Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Iranul, mişcare spectaculoasă

© AP Photo / Ronald ZakThe Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014.
The Iranian flag flies in front of a UN building where closed-door nuclear talks take place at the International Center in Vienna, Austria, Friday, July 4, 2014. - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2023
Abonare
Iranul se va alătura săptămâna viitoare Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), o alianţă ce reuneşte China şi Rusia şi din care mai fac parte patru foste republici sovietice din Asia Centrală
BUCUREŞTI, 1 iulie - Sputnik. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a anunţat vineri că Iranul se va alătura săptămâna viitoare Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), o alianţă ce reuneşte China şi Rusia şi din care mai fac parte patru foste republici sovietice din Asia Centrală respectiv, Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan.
"La următoarea reuniune a Comitetului şefilor de stat (din OCS), care se va desfăşura pe 4 iulie, aderarea completă a Iranului urmează să fie formalizată", a declarat Lavrov la o conferinţă de presă la Moscova.
La acea reuniune va fi de asemenea semnat un memorandum asupra "obligaţiilor" Belarusului, ţară aliată a Rusiei şi "care va lansa de asemenea o procedură pentru a adera ca membru cu drepturi depline la OCS", a mai anunţat şeful diplomaţiei ruse.
Pe de altă parte, referindu-se la acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, Lavrov a spus că nu vede argumente pentru prelungirea aplicării acestei înţelegeri care expiră pe 17 iulie.
El a remarcat faptul că numai aproximativ 2,5% din cele 32,5 milioane de tone de cereale ucrainene exportate în baza acestui acord au ajuns în ţările sărace, deşi aprovizionarea acestora a fost principalul obiectiv al acordului.
Fluxul de știri
0