Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost cancelar german: „Am avut dreptate cu privire la Rusia”

© Sputnik / Aleksey Kudenko / Accesați arhiva multimediaGerhard Schroeder
Gerhard Schroeder - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2023
Gerhard Schroeder
Abonare
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a vorbit în apărarea politicilor și a abordării sale generale față de Rusia într-un interviu acordat postului de radio german RTL.
BUCUREŞTI, 30 iun – Sputnik. Fostul șef al guvernului german a spus că consideră şi acum că toate politicile pe care le-a susţinut în raport cu Rusia au fost corecte și nimeni nu ar trebui să se aștepte ca el să-și schimbe părerea cu privire la Moscova.
Cineva poate „critica ceea ce am făcut, dar să nu se aştepte să renunț la [poziţia mea faţă de președintele rus Vladimir Putin]”, a declarat Schroeder pentru RTL într-un interviu înregistrat în aprilie. La prea multe lucruri se „renunță deja în acest moment”, a adăugat fostul cancelar, potrivit RT.
El a mai spus că criticile publice la adresa poziției sale asupra Rusiei „nu mă afectează cu adevărat”, deoarece crede că tot ceea ce a făcut în această privință a fost corect. RTL l-a intervievat pe politician ca parte a unui documentar despre fostul redactor-șef al Bild, Kai Diekmann, după o serie de scandaluri sexuale în care a fost implicat tabloidul. Bild a relatat în mod repetat în mod nefavorabil despre Schroeder în articolele apărute în ziar.
„Este viața mea”, a spus Schroeder cu privire la relatările din Bild, adăugând că nimeni „nu îmi va dicta cum trebuie să mi-o trăiesc”.
Schroeder a creat relații de prietenie cu Rusia în timpul mandatului său între 1998 și 2005. Mai târziu, s-a alăturat consiliilor de administrație ale operatorului rus de conducte de gaz Nord Stream și gigantului energetic Rosneft. Politicianul a fost criticat pentru legăturile sale cu Moscova după ce a izbucnit conflictul dintre Rusia și Ucraina în februarie 2022.
El a criticat deseori operaţiunea militară rusească din Ucraina, dar a susţinut că distanțarea sa faţă de Moscova nu ar duce la „nimic bun”. De asemenea, el a călătorit în capitala rusească pentru a se întâlni personal cu Putin, la scurt timp după lansarea operațiunii.
De atunci, Schroeder a declarat în mod repetat că Moscova caută o soluție negociată la conflict și a spus că va continua să caute „oportunități de a vorbi cu președintele Putin”.
Poziția sa l-a plasat în opoziţie cu partidul său social-democrat. La începutul acestui an, unii dintre membrii partidului au cerut fără succes înlăturarea sa. Fostul cancelar a fost lipsit de privilegiile parlamentare în 2022.
Fluxul de știri
0