Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Etiopia solicită apartenenţa la BRICS: „Nu mai avem nevoie de unilateralism”

© SputnikBRICS summit
BRICS summit - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2023
Abonare
Etiopia nu vede BRICS doar ca pe o oportunitate economică, ci şi ca pe un instrument politic prin care se dezvoltă o lume multipolară, a spus ambasadorul Etiopiei în Rusia.
BUCUREŞTI, 30 iun – Sputnik. Etiopia, care tocmai a transmis o solicitare de apartenență la BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud), consideră blocul o oportunitate de a construi o lume mai echilibrată.
Proiectul grupului celor cinci apelează nu numai la aspectele economice, ci și la cele politice, a explicat pentru Sputnik Uriat Cham Ugala, ambasadorul Etiopiei în Rusia.
„Nu văd [grupul] doar dintr-o perspectivă economică. Există un aspect politic. În lumea de astăzi, multilateralismul este ignorat: unele ţări puternice, din punct de vedere militar sau economic, domină lumea și își impun interesele asupra altor națiuni. Cred că multe țări preferă acum multilateralismul”, a spus Ugala.
BRICS reuneşte deja economii emergente în creștere, reprezentând peste 3 miliarde de locuitori sau 40% din populația lumii, a amintit Cham Ugala.
„BRICS sunt un bloc. O parte din populația lumii și cele mai rapide economii din lume sunt astăzi în acest bloc. Prin urmare, este firesc ca alte ţări să vrea să lucreze în dinamica acestui grup, care, din nou, nu este atât de profitabil din punct de vedere economic, dar susţine valorile multilateralismului. Nu mai avem nevoie de unilateralism”, a explicat ambasadorul.
În 29 iunie, Etiopia a anunțat că va depune o cerere pentru a se alătura BRICS. Aproape 20 de alte țări și-au arătat deja interesul pentru activitatea grupului. Africa, Algeria și Egiptul au depus oficial o cerere. Tunisia, în tensiuni cu Fondul Monetar Internațional (FMI) cu privire la un împrumut de 1,9 miliarde de dolari, ar putea fi, de asemenea, interesată.
Alte țări apelează la noua Bancă de Dezvoltare (NBD), un instrument financiar al BRICS care urmăreşte să fie o alternativă la Banca Mondială și FMI. Argentina, Myanmar sau Honduras s-au apropiat de instituția bancară.
Fluxul de știri
0