Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Urmează o recesiune majoră iminentă în Occident

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2023
Abonare
Se estimează că SUA vor intra în recesiune în al patrulea trimestru din 2023, a declarat marți gigantul bancar britanic HSBC.
BUCUREŞTI, 29 iun – Sputnik. Se estimează că SUA vor intra în recesiune în al patrulea trimestru din 2023, a declarat marți gigantul bancar britanic HSBC, adăugând că țările din vestul Europei se vor confrunta cu o scădere a activităţii economice încă din anul viitor.
Potrivit prognozei la mijlocul anului emise de HSBC Asset Management, precauțiile privind recesiunea „dau semnale roşii” pentru multe economii, întrucât piețele de acțiuni și obligațiuni „nu sunt sincronizate” cu politicile fiscale și monetare.
Deşi unele părți ale economiei sunt încă rezistente, balanţa riscurilor „înclină acum către un risc ridicat de recesiune”, Europa rămânând în urma SUA, dar traiectoria macro fiind, în general, „aliniată”, a menţionat în raport strategul șef la nivel global al Băncii, Joseph Little, citat de RT.
„Scenariul nostru principal se referă la recesiune în economiile occidentale și la o perspectivă dificilă, instabilă privind piețele”, a estimat Little, menţionând două motive în susţinerea perspectivei.
„În primul rând, are loc contractarea rapidă a condițiilor financiare, care a provocat o scădere a ciclului de credite. În al doilea rând, piețele nu par să reflecte o viziune deosebit de pesimistă asupra lumii”, a adăugat strategul.
Avertismentul vine la o săptămână după ce Banca Angliei (BOE) a decis să crească ratele la 5%, cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, întrucât inflația continuă să erodeze economia britanică. În luna mai, Rezerva Federală a SUA a anunțat o altă majorare a ratei cheie a dobânzii la 5,25%, cea mai mare din 2007. În același timp, Banca Centrală Europeană (BCE) a ridicat rata cheie a zonei euro la 3,75%, în încercarea de a reduce inflația accentuată.
HSBC Asset Management se așteaptă ca SUA să micşoreze ratele înainte de sfârșitul anului curent, BCE și BOE urmând să facă acest lucru de anul viitor.
„Recesiunea nu va fi suficient de mare pentru a elimina realmente toate presiunile inflației din sistem. Drept urmare, acest lucru indică un regim al inflației și ratelor dobânzii ceva mai mari în timp”, a concluzionat Little.
Fluxul de știri
0