Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia s-a clasat printre cei mai mari exportatori de alimente din lume

© Pixabay / HesselVisserContainere
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2023
Abonare
Rusia a devenit, anul trecut, al 17-lea cel mai mare exportator de alimente din lume, potrivit datelor urmărite de Centrul Agroexport al Ministerului Agriculturii din Rusia.
BUCUREŞTI, 29 iun – Sputnik. Potrivit AgroExport, în 2022, Rusia a reprezentat 2,1% din exporturile de produse alimentare pe piețele globale.
„În același timp, printre primele 20 de țări, Rusia a avut cea mai mare creștere a volumului exporturilor de produse agricole din ultimii 10 ani”, a menţionat centrul, adăugând că creșterea exporturilor a totalizat 150%, potrivit RT.
Până la sfârșitul anului 2022, exporturile agricole rusești au înregistrat o creștere de 12%, la 41,6 miliarde de dolari în termeni monetari, mai arată datele Agroexport.
Raportul a adăugat că veniturile din export din vânzările de cereale rusești au crescut cu 18%, în timp ce vânzările de petrol și grăsimi, precum și de produse din carne, au crescut cu 25% și, respectiv, 23%. În acelaşi timp, veniturile din export în industria alimentară și a prelucrării au crescut cu 1,6%.
Pe de altă parte, livrările de pește și fructe de mare și de produse lactate au înregistrat o scădere faţă de anul precedent de 12%, respectiv, 1,9%.
„În 2022, exporturile globale de produse agricole au atins un nou record, depășind 2 trilioane de dolari pentru prima dată. După cum arată datele hărţii comerțului ITC, valoarea a crescut cu 7,4% la nivel anual până la 5 iunie 2023”, a precizat Agroexport.
Ponderea celor mai mari 20 de exportatori de produse alimentare din lume s-a ridicat la 69,8%, comparativ cu 67,9% înregistrată în 2021.
SUA au rămas cel mai mare exportator de produse agricole anul trecut. Producătorii țării și-au mărit exporturile cu 9,1%, până la 193 miliarde de dolari. Veniturile din export ale Braziliei, al doilea cel mai mare exportator de produse alimentare din lume, s-au ridicat la 135 de miliarde de dolari, marcând o creștere de 9,1% la nivel anual.
Olanda s-a clasat pe locul trei, exporturile alimentare ajungând la valoarea totală de 121 miliarde de dolari, marcând o creștere modestă de 1,6%. Germania și China au fost anul trecut al patrulea și al cincilea cei mai mari exportatori de produse alimentare la nivel global.
Fluxul de știri
0