Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia acoperă aproape jumătate din importurile indiene de petrol

Petrol - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2023
Abonare
Ponderea Moscovei din livrările către New Delhi a atins, în luna mai, un nivel record de 46%, au arătat datele de urmărire.
BUCUREŞTI, 29 iun – Sputnik. Exporturile de petrol rusesc către India au ajuns la un nou nivel record în mai, a raportat miercuri Bloomberg, citând datele de urmărire a navelor.
Moscova a reprezentat, luna trecută, 46% din totalul importurilor de petrol ale Indiei, fiind un „salt uriaş” de la mai puţin de 2% importaţi înainte de restricțiile occidentale asupra achizițiilor de ţiţei brut rusesc, au arătat datele de la firma de analiză Kpler.
Livrările de la furnizorii tradiționali din Orientul Mijlociu pentru India au rămas în urma celor ale Moscovei, în timp ce New Delhi s-a grăbit să achiziţioneze petrol rusesc la reduceri semnificative, în urma unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril impus de ţările occidentale.
În aprilie, costul mediu al ţiţeiului brut rusesc livrat în India a fost de 68,21 dolari pe baril, în timp ce petrolul saudit s-a situat la 86,96 dolari.
„Cu certitidune, și China a achiziţionat mult mai mult petrol brut rusesc în ultimul an, importurile înregistrând recorduri, dar India, un partener strategic al SUA, a profitat de oportunitate pentru a susține economia rusească”, scrie Bloomberg.
Totuşi, ziarul a subliniat că nu toate rafinăriile indiene au fost gata să stimuleze achiziţiile de petrol rusesc, deoarece acestea nu au fost concepute pentru a prelucra amestecuri mai grele de ţiţei brut.
Deşi configurația rafinăriilor rămâne un factor limitativ, fluxurile de investiții petroliere și de capital pentru modernizarea infrastructurii ar putea schimba situația în trei sau patru ani, a mai menţionat agenţia de presă.
În martie, cel mai mare producător de petrol din Rusia, Rosneft, a semnat un acord cu Indian Oil Corp, cea mai mare rafinărie a țării, pentru a crește substanțial livrările de petrol și pentru a diversifica clasele de petrol livrate ţării.
De asemenea, Moscova și New Delhi au fost de acord să utilizeze indicele de referință al prețurilor petrolului din Dubai, axat pe Asia, în ultimul lor acord, abandonând indicele de referință Brent, axat pe Europa, în timp ce Moscova şi-a redirecţionat vânzările de petrol către Asia.
Fluxul de știri
0