România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iniţiativă parlamentară: prag de 7%

© AP Photo / Alexandru DobreParlamentul României
Parlamentul României - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2023
Abonare
O iniţiativă parlamentară venită dinspre PNL şi PSD, doreşte ridicarea pragului electoral în România. Astfel, acesta va trebui să crească de la 5%, cât este acum, la 7%.
BUCUREŞTI, 29 iun -Sputnik. Un grup de deputaţi PSD şi PNL vor să crească pragul electoral de la 5 la 7%. Pentru alianțele electorale, pragul ar crește de la 7%, la 10%.
Inițiativa a fost depusă în Camera Deputaților urmând să intre în dezbaterea Parlamentului. Dacă această iniţiativă va trece, ea se va aplica însă începând cu alegerile din 2028.
Cu toate acestea, măsura este văzută ca fiind o încercare a de împiedica accederea în parlament a unor partide suveraniste emergente, precum partidul senatoarei Diana Șoșoacă, care este dat în sondaje ca fiind aproape de pragul electoral.
De asemenea, măsura va duce la ieșirea din parlament a UDMR, formaţiunea politică a minorităţii maghiare din România nereuşind să atingă în alegerile parlamentare la care participă, pragul de 7%.
De asemenea, partidele „mari” ar fi avantajate de creşterea pragului electoral, mărindu-se şi bazinul voturilor ce sunt ulterior redistribuite partidelor ce au reuşit să treacă pragul.
Fluxul de știri
0