Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA determină ţări din întreaga lume să elimine dolarul

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2023
Abonare
Washingtonul a creat condiții care obligă țări din întreaga lume să caute alternative la dolarul american.
BUCUREŞTI, 28 iun – Sputnik.Washingtonul a creat condiții care obligă țări din întreaga lume să caute alternative la dolarul american, a declarat luni reprezentantul Rusiei la Fondul Monetar Internațional (FMI), Aleksei Mozhin.
Potrivit lui Aleksei Mozhin, mai multe ţări promovează utilizarea monedelor alternative în tranzacțiile transfrontaliere, în special a yuanului chinezesc.
„Putem vedea că iranienii, brazilienii și saudiții trec deja la comerțul în yuani, nu numai cu China, ci și cu țări terțe”, a declarat Mozhin, potrivit RT.
El a legat dominanța de lungă durată a dolarului în economia globală de lipsa concurenței, întrucât majoritatea tranzacţiilor și a depozitelor internaționale din întreaga lume sunt în dolari.
Totuşi, oficialii americani trag deja un semnal de alarmă cu privire la soarta dolarului, a afirmat Mozhin, având în vedere ceea ce acesta a descris drept abandonarea monedei americane.
„Este clar că nu se va întâmpla dintr-o dată, dar procesul a început”, a spus reprezentantul Rusiei.
SUA folosesc dolarul „în scopul intereselor naționale, [și] pentru [a crea] obligații economice și financiare unei țări”, de aceea este un lucru „greșit” că este atât de utilizat pe scară largă, a concluzionat Mozhin.
Rusia a început în mod activ să înlocuiască dolarul și euro cu alte monede în tranzacţiile străine și a redus drastic numărul de conturi bancare și tranzacții între companii și instituții financiare care implică monede occidentale.
Astfel, ponderea dolarului și a euro în tranzacţiile internaționale ale Rusiei a scăzut de la 90% la începutul anului 2022 la mai puțin de 50% până la sfârșitul anului trecut – o tendință care va continua, potrivit viceministrului Dezvoltării economice din Rusia, Vladimir Iliev.
Fluxul de știri
0