Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg: Rusia nu trebuie subestimată

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСовет Россия - НАТО в Брюсселе
Совет Россия - НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2023
Abonare
Secretarul general al NATO Stoltenberg a declarat că Rusia nu trebuie subestimată pe fondul evenimentelor recente
CHIȘINĂU, 28 iun - Sputnik. Evenimentele recente din Rusia au confirmat că nu trebuie subestimată, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a cerut membrilor alianței să sprijine și mai mult Ucraina și să consolideze apărarea colectivă.
"Toți am văzut evenimentele din Rusia în ultimele zile. Sunt afaceri interne ale Rusiei, dar este evident că agresiunea ilegală... împotriva Ucrainei... a creat noi tensiuni în Rusia. În același timp, nu ar trebui subestimată Rusia”, a spus Stoltenberg la conferințele de presă de la Haga .
Secretarul general al NATO a adăugat că, în lumina evenimentelor recente, „este și mai important să sprijinim în continuare Ucraina” și să consolidăm apărarea colectivă și descurajarea.
Potrivit acestuia, toate aceste probleme vor fi discutate la summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.
În noaptea de 24 iunie, la Rostov-pe-Don, PMC Wagner a capturat sediul Districtului Militar de Sud. Acest lucru s-a întâmplat pe fundalul declarațiilor lui Evgeni Prigojin despre presupusele atacuri cu rachete și bombă ale Forțelor Armate Ruse asupra taberelor PMC „Wagner” - acest lucru a fost respins atât de Ministerul Apărării, cât și de FSB . Lui Prigojin i-a fost deschis un dosar penal pentru organizarea unei rebeliuni armate. Președintele rus Vladimir Putin a numit acțiunile rebelilor o aventură criminală, un cuțit în spatele Rusiei și o trădare, care a dus la ambiții și interese personale exorbitante.
Ulterior, președintele belarus Alexandru Lukașenko , de comun acord cu Putin, a purtat discuții cu Prigojin, după care serviciul de presă al lui Lukașenko a raportat că șeful PMC a acceptat propunerea sa de a opri mișcarea Wagner în Rusia și de a lua măsuri suplimentare pentru detensionare. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că Prigojin va pleca în Belarus, iar dosarul penal va fi clasat. Kremlinul a spus că garanția acestui lucru este cuvântul președintelui Rusiei.
Rusia a lansat o operațiune militară specială în Ucraina pe 24 februarie 2022. Președintele rus Vladimir Putin a numit obiectivul „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. El a menționat că operațiunea specială a fost o măsură forțată, Rusiei „nu i s-a lăsat nicio șansă să facă altfel, au fost create riscuri de securitate astfel încât a fost imposibil să reacționeze prin alte mijloace”. Potrivit acestuia, Rusia încearcă de 30 de ani să cadă de acord cu NATO asupra principiilor securității în Europa , dar ca răspuns s-a confruntat fie cu înșelăciune și minciuni cinice, fie cu încercări de presiune și șantaj, în timp ce alianța, între timp, în ciuda protestelor Moscovei , se extinde constant și se apropie de granițele Federației Ruse.
Fluxul de știri
0