Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Parchetul UE, sfidat în Bulgaria şi Italia

© AP Photo / Vadim GhirdaLaura Codruța Kövesi
Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova, 1920, 28.06.2023
Abonare
Magistrații bulgari manifestă dezinteres față de parchetul european condus de Laura Codruța Kovesi. Iar acest dezinteres se manifestă atât în sentinţele judecătorilor bulgari, cât şi în lipsa de interes a procurorilor de a lucra în cadrul EPPO.
BUCUREŞTI, 28 iun -Sputnik.După ce primele sentințe din Bulgaria date în dosarele administrate de EPPO, parchetul Uniunii Europene, au fost de achitare sau cu suspendare, instituția UE se mai confruntă cu două probleme.
Prima problemă este aceea că din cele 15 posturi de procurori delegaţi atribuite Bulgariei, sunt ocupate doar 8 şi puţini sunt interesaţi să rămână în post.
A doua problemă este cea a a sediului impropriu, nerenovat, primit de instituţie în Sofia, capitala Bulgariei.
Dar nu doar Bulgaria este o provocare pentru EPPO şi şefa acestuia, Laura Codruţa Kovesi. Italia şi-a impus ca reprezentant în instituţie pe procurorul Andrea Venegoni, un apropiat al premierului Meloni, ieşit pe ultimul loc în examenele făcute pentru selectarea procurorului.,
Cu toate acestea, Italia a cerut Consiliului UE, organismul care reprezintă țările UE și care a luat decizia finală, să îl susțină pe Venegoni, ceea ce a și făcut. Consiliul, care nu este obligat să respecte clasamentul comisiei și are ultimul cuvânt, a urmat dorința Italiei fără a oferi public niciun motiv.
Fluxul de știri
0