Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Rusia a evitat un război civil

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании
ПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2023
Abonare
Trupele militare rusești și ofițerii agențiilor de aplicare a legii au împiedicat săptămâna trecută un conflict armat intern major în Rusia.
BUCUREŞTI, 27 iun – Sputnik.Trupele militare rusești și ofițerii agențiilor de aplicare a legii au împiedicat săptămâna trecută un conflict armat intern major în Rusia, a declarat președintele Vladimir Putin, referindu-se la rebeliunea pusa la cale de către șeful grupului Wagner, Evgeni Prigojin.
„De fapt, ați oprit un război civil, acționând în mod precis și coerent”, a spus preşedintele unui grup de membri ai serviciului militar, care s-au adunat marți la Kremlin pentru a primi decorațiuni de stat pentru acțiunile lor de vineri și sâmbătă.
Răspunsul oamenilor de care depinde securitatea Rusiei a făcut posibil ca toate sistemele critice de apărare și guvernamentale să continue să funcționeze, a adăugat președintele, potrivit RT. El a menționat că nu a fost retrasă nicio unitate din prima linie a operațiunii militare speciale din Ucraina.
De asemenea, președintele a cerut un moment de reculegere în memoria piloților militari care au fost uciși de forțele Wagner în timpul revoltei. Ofițerii au murit cu onoare în timp ce își făceau datoria, a spus Putin.
Vineri seara, Prigojin și-a îndreptat forțele spre mari orașe rusești, cu scopul declarat de a elimina mai mulți generali pe care i-a acuzat de trădare. Un număr de aeronave militare au fost doborâte în timpul marșului.
Insurecția a fost întreruptă a doua zi după ce Belarusul a mediat un acord cu Moscova. Prigojin și-a explicat decizia spunând că a vrut să evite o vărsare majoră de sânge. Putin a spus că guvernul său nu va judeca trupele Wagner sau pe liderul lor. El i-a invitat pe soldați să se alăture rândurilor trupelor rusești obișnuite, să se retragă din serviciul activ sau să-l urmeze pe Prigojin în Belarus, care a fost de acord să-l găzduiască.
Fluxul de știri
0