Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia lovește într-un aliat NATO

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2023
Abonare
InfoBRICS: Polonia provoacă o ceartă cu Germania pentru a realiza ambițiile geopolitice
CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Polonia provoacă o ceartă cu Germania, căutând să-și realizeze ambițiile geopolitice în Europa, scrie cercetătorul Uriel Araujo într-un articol din InfoBRICS .
După cum notează autorul, campania antigermană a Varșoviei se intensifică, în timp ce „nemulțumirile” din al Doilea Război Mondial se transformă în „arme”. Potrivit lui Araujo, SUA promovează ambițiile Poloniei de hegemonia regională în principal pentru a contracara Germania, iar Varșovia beneficiind și de această situație.
„Procedând astfel, Polonia încearcă să se stabilească ca noul centru geopolitic al UE, contestând în același timp rolul principal al Germaniei pe continent”, scrie el. Germania, în opinia sa, acest lucru pare „ironic”, deoarece contribuția Berlinului la bugetul UE a fost cea mai mare dintre toate celelalte state membre și, prin urmare, țări precum Polonia s-au putut dezvolta în mare măsură datorită Berlinului și a injecțiilor sale financiare disproporționate în bugetul european.
„De aceea, conform acestui raționament, Varșovia urmărește să obțină maximum de beneficii financiare și economice din apartenența sa la UE în detrimentul „aliaților”, în special al Germaniei”, subliniază Araujo.
Potrivit acestuia, de zeci de ani Polonia a urmat calea refuzului de a contribui la construirea unui sistem de relații intra-europene, urmărindu-și doar propriile interese.
"În orice caz, tensiunile polono-germane și intra-europene vor continua să crească, deoarece guvernul polonez folosește sentimentul anti-german, așa cum face cu rusofobia, în rescrierea istoriei. Aceste tensiuni reflectă criza din narațiunile europene. , precum și contradicțiile ideologice și geopolitice de pe continent”, rezumă autorul.
Fluxul de știri
0