Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Comerțul dintre Rusia și China continuă să se extindă

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 27.06.2023
Abonare
Lavrov: comerțul dintre Rusia și China se extinde, în ciuda încercărilor de a-l împiedica
CHIȘINĂU, 27 iun - Sputnik. Cooperarea comercială și economică ruso-chineză continuă să se extindă, în ciuda încercărilor unor țări de a o împiedica, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un mesaj video la deschiderea celei de-a opta conferințe internaționale „Rusia și China: Cooperare într-o nouă eră” de la Beijing.
„Cooperarea comercială și economică dintre Rusia și China continuă să se extindă, în ciuda încercărilor statelor individuale de a împiedica acest lucru”, a spus el.
La sfârșitul anului 2022, potrivit Administrației Vamale Principale din China, cifra de afaceri comercială dintre Rusia și China a crescut cu 29,3% și s-a ridicat la un record de 190,271 miliarde de dolari.
Vorbind despre starea relațiilor ruso-chineze, Lavrov l-a citat pe celebrul poet chinez Li Bo (Li Bai), comparându-i cu o barcă care se deplasează cu încredere de-a lungul râului, ignorând strigătele necontenite ale maimuțelor de pe ambele maluri.
„Dezvoltarea progresivă a unui parteneriat cuprinzător și a interacțiunii strategice cu Republica Populară Chineză rămâne una dintre prioritățile necondiționate ale diplomației naționale”, a spus Lavrov.
El a menționat că partea rusă urmărește construirea unei cooperări reciproc avantajoase cu China în toate domeniile și este gata să aplice eforturi în comun pe arena internațională în interesul asigurării securității universale și a dezvoltării durabile la nivel global și regional.

„Rusia și China sunt reunite prin faptul că țările noastre aparțin unui cerc destul de restrâns de state cu adevărat suverane care duc o politică externă independentă”, a adăugat ministrul.

Lavrov a subliniat că, pe arena internațională, Moscova și Beijingul sunt în favoarea rezolvării tuturor problemelor timpului nostru pe o bază solidă a dreptului internațional. Potrivit lui, astăzi Rusia și China se confruntă cu presiuni puternice din partea „ Occidentului colectiv condus de SUA ”, una dintre manifestările căreia au fost sancțiunile financiare și economice ilegitime fără precedent adoptate în eludarea Consiliului de Securitate al ONU .
„Între timp, Ucraina , problema Taiwanului, drepturile omului și această listă poate fi continuată, nu sunt un motiv, ci doar o scuză pentru acțiunile anti-ruse și anti-chineze ale Washingtonului și ale țărilor sale subordonate”, a spus el .
Conferința are loc în perioada 26-27 iunie la Beijing și este organizată de Consiliul pentru Afaceri Internaționale din Rusia (RIAC) și Academia Chineză de Științe Sociale (CASS).
Desfășurată anual din 2015, alternativ la Moscova și Beijing, conferința este forumul principal al experților ruși și chinezi pentru a analiza problemele globale actuale și problemele cooperării bilaterale dintre Rusia și China. În acest an, potrivit organizatorilor, accentul va fi pus pe provocările comune cu care se confruntă Federația Rusă și China în fața concurenței geopolitice și geoeconomice globale în creștere.
Fluxul de știri
0