Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Japonia: tensiuni diplomatice cu Rusia

© AFP 2024 / STR / JIJI PressHirokazu Matsuno
Hirokazu Matsuno - Sputnik Moldova, 1920, 26.06.2023
Abonare
Japonia este supărată că Federația Rusă a declarat ziua de 3 septembrie ca zi a victoriei împotriva Japoniei militariste- în amintirea încheierii celui de-al doilea război mondial în Extremul Orient.
BUCUREȘTI, 26 iun -Sputnik. Tensiuni diplomatice între Tokyo și Moscova, după ce Federația Rusă a decis prin lege ca comemorarea victoriei pe frontul din Extremul Orient împotriva Japoniei și statului marionetă Manciukuo, să fie consemnată ca zi a victoriei împotriva Japoniei militariste.
"Adoptarea acestei legi nu numai că ar putea stârni sentimente anti-japoneze în rândul poporului rus, dar poate duce de asemenea la un sentiment anti-rus în rândul poporului japonez", a spus secretarul şef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, într-o conferinţă de presă, numind acţiunea Moscovei "extrem de regretabilă".
Rusia a redenumit săptămâna trecută ziua de comemorare 3 septembrie - a doua zi după capitularea Japoniei în Al Doilea Război Mondial - ca 'Ziua Victoriei asupra Japoniei militariste', potrivit presei japoneze.
"Odată cu declanşarea unei 'operaţiuni militare speciale' în Ucraina, Tokyo, în coordonare cu Occidentul colectiv, a declanşat o campanie neprietenoasă împotriva ţării noastre, fără precedent pentru relaţiile moderne ruso-japoneze", au explicat autorii iniţiativei, subliniind că această decizie este "unul dintre răspunsurile la acţiunile neprietenoase ale Japoniei"
Fluxul de știri
0