România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Autoritățile române vor să restricționeze cerealele ucrainene în Portul Constanța

© Photo : Portul ConstanțaPortul Constanța
Portul Constanța - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Oficialii de la București se gândesc să adopte o serie de măsuri care ar avea ca urmare un acces prioritar în Portul Constanța pentru fermierii români în perioada de recoltare, fapt care ar putea restricționa livărrile de cereale din Ucraina.
BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik. Portul Constanţa va avea probleme în a face faţă majorării cantităţilor de cereale din România şi Ucraina, o dată cu debutul campaniei de recoltare, peste câteva săptămâni.
Potrivit unei surse din cadrul Ministerului român al Agriculturii, în cursul discuţiilor cu Bruxelles-ul şi cu Kiev-ul, Ministerul Agriculturii din România va propune o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale în portul Constanţa, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltării. Sursa nu a precizat care sunt măsurile avute în vedere, dar a adăugat că o mai bună claritate cu privire la volumul recoltelor ar putea ajuta la organizarea fluxurilor comerciale, transmite dcnews.ro.

Recoltarea cerealelor începe în jurul lunii iulie, când acordul privind coridorul ucrainean via Marea Neagră ar putea să intre în colaps, şi în mod normal se încheie în octombrie.
România este unul dintre cele cinci state membre UE care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene, ceea ce a convins UE să aprobe restricţii comerciale temporare şi un pachet de sprijin.
Prin portul Constanţa au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale pe an.

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE.
Fluxul de știri
0