Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stat din UE are nevoie de Moscova pentru a-și menține metroul funcţional

© Sputnik / Mihai CarausIndicator metrou. Imagine simbol.
Indicator metrou. Imagine simbol. - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2023
Abonare
Uniunea Europeană urmează să acorde Ungariei o scutire, în cel mai recent pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scutire care ar permite Budapestei să-și mențină metroul funcţional.
BUCUREŞTI, 24 iun – Sputnik. Uniunea Europeană urmează să acorde Ungariei o scutire, în cel mai recent pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, scutire care ar permite Budapestei să-și mențină metroul funcţional, a informat joi Bloomberg.
Linia 3 din subteranul capitalei Ungariei folosește trenuri care au fost realizate de Metrovagonmash, un producător rusesc de trenuri de metrou sancționat de SUA.
Scutirea va permite importurile de bunuri și servicii necesare pentru menținerea trenurilor, precum și cumpărarea de noi vagoane de metrou și tramvai, potrivit documentelor consultate de Bloomberg. Printre piesele acoperite de scutire sunt sticla de siguranță, tipuri specifice de utilaje și unele supape, seturi de telefon, mecanisme de semnalizare, cum ar fi sonerii și panouri indicatoare, precum și asistență tehnică aferentă. În total, Ungaria va avea voie să importe mărfuri care se încadrează în aproximativ 14 coduri tarifare.
Miercuri, statele membre ale UE au adoptat cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei legate de Ucraina, care, în principal, împiedică țările și companiile terțe să ocolească restricțiile comerciale existente.
Linia 3 este cea mai lungă dintre cele patru linii de metrou din Budapesta, întinzându-se pe 17 kilometri și 20 de stații. A fost deschisă în 1976, iar stocul este încă format din trenuri de metrou de construcţie sovietică. Linia a suferit o reconstrucție în ultimii ani și au fost recondiționate o serie de vagoane, potrivit RT.
În februarie, presa ungară a relatat că sancțiunile UE împotriva Moscovei au făcut imposibile reparațiile și întreținerea flotei învechite de trenuri fabricate în Rusia, întrucât restricțiile au interzis achiziționarea unor componente de la furnizorii ruși.
Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a fost un critic vocal al restricțiilor UE împotriva Rusiei și a menținut legături economice cu ţara sancționată. El a reușit să obţină concesii din partea UE în mai multe rânduri, inclusiv dreptul de a continua să cumpere petrol și gaze rusești.
Fluxul de știri
0