Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pakistanul, despre legăturile economice în extindere cu Rusia

© Pixabay / HesselVisserContainere
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 24.06.2023
Abonare
Cifra comercială de afaceri dintre Rusia și Pakistan a crescut cu peste o treime din vara anului trecut, pe măsură ce cele două țări şi-au consolidat legăturile economice.
BUCUREŞTI, 24 iun – Sputnik. Cifra comercială de afaceri dintre Rusia și Pakistan a crescut cu peste o treime din vara anului trecut, pe măsură ce cele două țări şi-au consolidat legăturile economice, a declarat miercuri ministrul pentru Comerț al Pakistanului, Syed Naveed Qamar.
Comerțul bilateral din perioada iulie 2022 - mai 2023 a crescut cu 34%, ajungând la 760,5 milioane dolari, faţă de 567,5 milioane dolari în aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat Qamar, citat de RT.
Oficialul a menţionat dificultățile pe care Rusia le întâmpină în tranzacţiile în dolari americani din cauza sancțiunilor, adăugând că comerțul bazat pe troc dintre Moscova și Islamabad va reduce dependența de monedele străine, inclusiv de dolari și euro. Potrivit acestuia, cooperarea bilaterală ar putea fi mai strânsă, cu toate acestea, tranzacțiile care utilizează sistemul de mesagerie interbancară Swift creează probleme în comerțul cu Rusia.
„Am lansat un acord de troc pentru companii din anumite țări care se confruntă cu probleme în folosirea canalor bancare convenționale. De exemplu, acum sunt Afganistanul, Iranul și Rusia”, a explicat Qamar.
Cooperarea economică între Rusia și Pakistan a fost consolidată în ultimul an, ca parte a planului Moscovei de a diversifica partenerii comerciali, ca răspuns la sancțiunile occidentale.
La începutul acestei luni, Islamabadul a primit prima sa marfă de petrol rusesc plătită în yuani. Tranzacția a indicat o schimbare a politicii Pakistanului privind plățile de export dominate de dolar. Marfa a fost livrată în portul Karachi sub un acord încheiat între Moscova și Islamabad în ianuarie. Prima comandă în cadrul acordului a fost plasată în aprilie.
Fluxul de știri
0