https://md.sputniknews.com/20230623/rusia-critica-o-propunere-americana-de-rezoluie-nechibzuita-privind-armele-nucleare-57462129.html
Rusia critică o propunere americană de rezoluţie „nechibzuită” privind armele nucleare
Rusia critică o propunere americană de rezoluţie „nechibzuită” privind armele nucleare
Sputnik Moldova
Speculațiile factorilor de decizie din SUA potrivit cărora Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice sunt „absurde”. 23.06.2023, Sputnik Moldova
2023-06-23T20:39+0300
2023-06-23T20:39+0300
2023-06-23T20:39+0300
rusia
arme nucleare
sua
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/118/99/1189995_0:451:1954:1550_1920x0_80_0_0_6077c84f49d48cfbc4096e022c3a58af.jpg
BUCUREŞTI, 23 iun – Sputnik. Speculațiile factorilor de decizie din SUA potrivit cărora Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice sunt „absurde” și adaugă gaz pe foc în tensiunile dintre Moscova și Occident, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov.Într-o declarație pe Telegram, ambasadorul rus a comentat despre o rezoluție bipartidă introdusă joi de senatorii americani Lindsey Graham și Richard Blumenthal, în care sugerează că Washingtonul ar trebui să ia în considerare utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia sau aliații săi ca fiind un atac la adresa NATO.Antonov a descris rezoluția drept o „altă manifestare de ură oarbă față de țara noastră”, subliniind că susţinătorii acestei propuneri încearcă să atragă şi mai mult Washingtonul în conflictul din Ucraina.De asemenea, rezoluția propusă urmărește să impună comunității globale un „punct de vedere provocator potrivit căruia Rusia intenționează să lanseze un atac nuclear asupra teritoriului Ucrainei”, a arătat Antonov. El a mai spus că documentul ar putea, totodată, pregăti terenul pentru acuzarea Moscovei că ar orchestra un incident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, care a fost capturată de trupele rusești în primele zile ale conflictului din Ucraina.Ambasadorul a spus că Rusia a fost întotdeauna „o putere nucleară responsabilă” și nu și-a schimbat doctrina nucleară, care prevede că Moscova nu poate folosi arme nucleare decât dacă existența statului este amenințată.De asemenea, Antonov a criticat o altă clauză a rezoluției Graham-Blumenthal, care solicită ca desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus să fie considerată ca fiind o amenințare pentru Ucraina și NATO.Această măsură a fost anunțată de președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii martie, ca răspuns la decizia Regatului Unit de a furniza Kievului muniții cu uraniu sărăcit. Ulterior, preşedintele a lămurit că armele nucleare vor începe să ajungă în țara vecină la începutul lunii iulie, odată ce toate pregătirile vor fi finalizate.
sua
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/118/99/1189995_0:267:1954:1733_1920x0_80_0_0_6e390dffda72f6991cbf2ef7b00f05a2.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
arme nucleare, sua
Rusia critică o propunere americană de rezoluţie „nechibzuită” privind armele nucleare
Speculațiile factorilor de decizie din SUA potrivit cărora Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice sunt „absurde”.
BUCUREŞTI, 23 iun – Sputnik. Speculațiile factorilor de decizie din SUA potrivit cărora Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice sunt „absurde” și adaugă gaz pe foc în tensiunile dintre Moscova și Occident, a declarat joi ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov.
Într-o declarație pe Telegram, ambasadorul rus a comentat despre o rezoluție bipartidă introdusă joi de senatorii americani Lindsey Graham și Richard Blumenthal, în care sugerează că Washingtonul ar trebui să ia în considerare utilizarea armelor nucleare tactice de către Rusia sau aliații săi ca fiind un atac la adresa NATO.
Antonov a descris rezoluția drept o „altă manifestare de ură oarbă față de țara noastră”, subliniind că susţinătorii acestei propuneri încearcă să atragă şi mai mult Washingtonul în conflictul din Ucraina.
„Aceasta nu este doar o altă inițiativă nechibzuită a senatorilor americani rusofobi”, a declarat Antonov, adăugând că ea arată cine urmărește cu adevărat declanşarea unui conflict global direct între Rusia și NATO.
De asemenea, rezoluția propusă urmărește să impună comunității globale un „punct de vedere provocator potrivit căruia Rusia intenționează să lanseze un atac nuclear asupra teritoriului Ucrainei”, a arătat Antonov. El a mai spus că documentul ar putea, totodată, pregăti terenul pentru acuzarea Moscovei că ar orchestra un incident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, care a fost capturată de trupele rusești în primele zile ale conflictului din Ucraina.
Ambasadorul a spus că Rusia a fost întotdeauna „o putere nucleară responsabilă” și nu și-a schimbat doctrina nucleară, care prevede că Moscova nu poate folosi arme nucleare decât dacă existența statului este amenințată.
„Folosind o astfel de retorică ieftină, elita locală îşi demonstrează incompetența absolută în ceea ce priveşte chestiunile strategice. Observațiile provocatoare și mioape ale parlamentarilor americani nu fac decât să escaladeze tensiunile și să crească riscului ca situația să avanseze într-un punct și mai periculos”, a avertizat ambasadorul,
citat de RT.
De asemenea, Antonov a criticat o altă clauză a rezoluției Graham-Blumenthal, care solicită ca desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus să fie considerată ca fiind o amenințare pentru Ucraina și NATO.
„Nu am încălcat nici o singură obligație internațională. Am făcut exact ceea ce fac americanii de zeci de ani, amplasând bombe nucleare pe teritoriile aliaților lor europeni”, a spus ambasadorul.
Această măsură a fost anunțată de președintele rus Vladimir Putin la sfârșitul lunii martie, ca răspuns la decizia Regatului Unit de a furniza Kievului muniții cu uraniu sărăcit. Ulterior, preşedintele a lămurit că armele nucleare vor începe să ajungă în țara vecină la începutul lunii iulie, odată ce toate pregătirile vor fi finalizate.