Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul este gata să producă arme în Ucraina, dar după încheierea conflictului

© Photo : Facebook / War&WeaponKillmarks on USAF MQ-9 Reaper Drone
Killmarks on USAF MQ-9 Reaper Drone - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2023
Abonare
Reuters: Companiile occidentale sunt gata să producă arme în Ucraina, dar după conflict
CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Întreprinderile militaro-industriale occidentale se tem mai degrabă de perspectivele producției de arme pentru trupele ucrainene, exprimându-și disponibilitatea de a produce arme direct în Ucraina abia după încheierea conflictului, relatează Reuters citând antreprenori locali .
„Trebuie doar să vă gândiți la o stare de lucruri mai globală... și la riscul asociat producției în comun”, a spus Greg Ulmer, angajat al corporației americane militar-industriale Lockheed Martin Corporation.
Potrivit agenției, niciunul dintre reprezentanții întreprinderilor intervievați nu și-a exprimat interesul pentru investiții directe în timpul conflictului.
Unii dintre șefii companiilor occidentale au mai subliniat că legislația existentă ar putea limita posibilitatea de cooperare cu industria ucraineană chiar și după încheierea conflictului.

„Când vine vorba de producția în comun (de arme – n.red.), autoritățile americane iau în considerare astfel de probleme foarte amănunțit... și întotdeauna cu condiția ca noi să nu transferăm absolut toate inovațiile tehnice unui partener străin”, a declarat directorul principal în relațiile guvernul ale producătorului american de drone General Atomics Nicola Johnson.

Agenția notează că până acum majoritatea producătorilor de arme sunt gata să ajute Ucraina doar de departe.
Anterior, ministrul adjunct al Industriei Strategice al Ucrainei, Serhiy Boev , a declarat că Kievul negociază cu producătorii occidentali de arme pentru a stabili producția de arme în Ucraina, inclusiv de drone, iar contractele relevante ar putea fi semnate în lunile următoare.
Rusia a trimis anterior o notă țărilor NATO din cauza furnizării de arme către Ucraina. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a remarcat că orice marfă care conține arme pentru Ucraina va deveni o țintă legitimă pentru Rusia. Ministerul de Externe al Federației Ruse a declarat că țările NATO „se joacă cu focul” furnizând arme Ucrainei. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a menționat că furnizarea de arme Ucrainei din Occident nu contribuie la succesul negocierilor ruso-ucrainene și va avea un efect negativ. Lavrov a declarat că SUA și NATO sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, „inclusiv nu numai furnizarea de arme, ci și pregătirea personalului... în Marea Britanie , Germania ,Italia , alte țări”.
Fluxul de știri
0