Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova respinge acuzațiile lui Zelenski potrivit căruia Rusia ar plănui un atac terorist

© AP Photo / Efrem LukatskyПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 23.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Afirmațiile liderului ucrainean potrivit căruia Rusia intenționează să pună în scenă o provocare la Zaporojie NPP nu sunt adevărate, a declarat Kremlinul.
BUCUREŞTI, 23 iun – Sputnik. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus „încă o minciună” atunci când a susținut că Rusia ar plănui un atac terorist asupra centralei nucleare din Zaporojie (ZNPP), a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Oficialul le-a spus jurnaliștilor că Rusia este în contact cu Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) și a lucrat cu reprezentanții acesteia pe teren la ZNPP - cea mai mare stație de energie atomică din Europa –, după ce au apărut temeri că ar fi fost deteriorată în urma distrugerii barajului Kakhovka la începutul acestei luni.
Peskov a adăugat că IAEA a oferit „o evaluare de la nivel înalt” a situației la unitate.
„Au văzut totul - tot ce au vrut să vadă”, a spus Peskov, adăugând că sunt planuri pentru organizarea unei întâlniri între șeful IAEA, Rafael Grossi, și șeful Rosatom, Alexei Likhacev, în viitorul apropiat.
„Dialogul și cooperarea noastră cu IAEA continuă, suntem interesați să continuăm aceste contacte. Și IAEA este interesată. Orice altceva este o minciună”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RT.
Comentariile lui Peskov vin după ce Zelenski a declarat joi, într-o postare de Telegram, că ar fi primit informații de la serviciul de securitate al Ucrainei și surse de informații potrivit cărora Moscova „ia în considerare să pună în scenă un atac terorist la Zaporojie NPP”, care ar include o eliberare de radiaţii din instalație.
Mesajul liderului ucrainean a apărut la doar câteva ore după ce s-a aflat că șeful IAEA Grossi va ajunge la Kaliningrad pentru a avea o întâlnire cu Likhacev vineri.
În avertismentul său, Zelenski nu a oferit niciun detaliu despre presupusele planuri ale Rusiei, dar a declarat că Ucraina „transmite toate informațiile disponibile partenerilor noștri - toţi din lume”. El a adăugat că, „de data aceasta, nu ar trebui să fie ca în cazul Kakhovka: lumea a fost avertizată, prin urmare, lumea poate și trebuie să acționeze.”
Între timp, Rusia a insistat că Kievul s-a aflat în spatele distrugerii barajului Kakhovka și a susținut că armata Ucrainei l-a vizat în mai multe rânduri în ultimul an.
Moscova a acuzat în mod repetat forțele Kievului că au vizat ZNPP cu drone și artilerie. Cea mai recentă încercare de atac a fost raportată pe 9 iunie, când sistemul rusesc de apărare antiaeriană se relatează că a interceptat trei drone dotate cu explozibili care se îndreptau spre unitatea nucleară.
Situat în regiunea Zaporojie, care a devenit oficial parte a Rusiei în septembrie anul trecut, ZNPP se află sub control rusesc din martie 2022 și este în prezent operat de Rosatom.
Fluxul de știri
0