Moscova emite un avertisment cu privire la „iarna nucleară”
09:07 22.06.2023 (actualizat: 09:10 22.06.2023)
© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaЗаместитель министра иностранных дел Российской Федерации Сергей Рябков
© Sputnik / Russian Foreign Ministry
/ Abonare
Discuţiile privind controlul armelor la nivel global sunt marcate de o criză fără precedent, declanșată în principal de acțiunile Occidentului, a afirmat marți ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov.
BUCUREŞTI, 22 iun – Sputnik.Vorbind la PIR Center, un think tank rus specializat în neproliferarea nucleară, Riabkov a susținut că problema se intensifică de ceva timp și a fost agravată de SUA și de încercările occidentale de a „folosi activ constrângerea și violența în încercările lor nereuşite de a-şi consolida pozițiile globale”.
Aceste acțiuni pot fi exemplificate de campania de bombardament împotriva fostei Iugoslavii, de invazia Irakului de către SUA și de extinderea „destabilizantă” spre Est a NATO, a spus diplomatul, citat de RT.
În același timp, Washingtonul și NATO au „refuzat categoric” propunerile Rusiei de a crea un cadru de securitate cuprinzător în Europa, a insistat Riabkov. În schimb, au preferat o dezvoltare prin care să intensifice „în mod intenționat” conflictul din Ucraina și să provoace o „înfrângere strategică” a Moscovei, toate acestea afectând zonele de contact cu Occidentul, inclusiv în ceea ce privește controlul armelor, a adăugat diplomatul rus.
Potrivit acestuia, problema ar putea fi remediată prin dialogul dintre SUA și Rusia, care dețin cele mai mari arsenale nucleare de pe planetă.
„Cu toate acestea, totul este doar în teorie. În practică …, evident, Washingtonul nu este pregătit să-și revizuiască politica distructivă prin care caută să ne submineze securitatea. Și cât timp va dura o astfel de "iarnă" în acest domeniu nu se ştie. Nu este un lucru fatal în sine, atât timp cât nu se ajunge la o iarnă nucleară!”, a subliniat Riabkov.
Riabkov a spus că Moscova a remarcat propunerea Washingtonului de a discuta despre controlul armelor separat de alte chestiuni în relațiile bilaterale. Însă, susţinând această „compartimentare”, SUA vor să forţeze şi mai mult liniile roșii, în încercarea de a submina securitatea națională a Rusiei, a afirmat diplomatul.
În acest context, este puțin probabil ca discuțiile privind controlul armelor să fie productive, decât dacă SUA și Occidentul „își schimbă drastic politicile agresive anti-Rusia”, a adăugat Ribakov.
La începutul lunii iunie, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul este pregătit să se angajeze cu Rusia și China în discuțiile privind controlul armelor, „fără precondiții”. Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat sugestia, dar a menționat că Moscova trebuie să înțeleagă specificul propunerilor, despre care a spus că vin într-un moment de „deficit acut de încredere reciprocă”.