Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Marea Britanie a avertizat asupra scăderii influenței sale în NATO

Tim Radford - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2023
Tim Radford
Abonare
Marea Britanie, principalul aliat al SUA din interiorul NATO, riscă să își piardă din influență în interiorul alianței controlate de americani. Motivele țin mai ales de politica internă britanică, care urmărește dezarmarea țării.
BUCUREȘTI, 22 iun -Sputnik. Marea Britanie riscă să își piardă statutul de putere semnificativă a NATO din cauza armatei sale relativ mici, a avertizat într-un interviu generalul Tim Radford, adjunctul comandantului suprem al forțelor aliate din Europa.
Una dintre principalele nemulțumiri ale lui Radford este scăderea numărului de militari din armata britanică, care ar urma să se reducă la 73.000, potrivit unor planuri anunțate încă din 2021. De asemenea, el a avertizat că tehnologiile avansate pe care Londra mizează foarte mult nu ar putea înlocui în totalitate personalul militar.
În același timp, Marea Britanie a apărut ca unul dintre cei mai activi susținători ai Ucrainei în conflictul acesteia cu Rusia, promițând 4,6 miliarde de lire sterline (5,9 miliarde de dolari) în asistență militară. De asemenea, a fost prima țară care a oferit tancuri de luptă moderne Kievului, angajându-se ulterior să îi furnizeze obuze cu uraniu sărăcit, ceea ce a provocat furia Moscovei.
De asemenea, Marea Britanie intenţionează să contribuie la facilitarea aderării Ucrainei la NATO, a declarat miercuri secretarul britanic de Externe James Cleverley, la o conferinţă privind reconstrucția Ucrainei.
„Cred că Marea Britanie ar susține ideea de a refuza să folosească planul de acțiune de aderare la NATO, având în vedere că acesta nu a fost necesar la alăturarea Suediei și Finlandei la alianță. Prin acțiunile lor pe câmpul de luptă, ucrainenii și-au demonstrat disponibilitatea de a-și reforma forțe armate în conformitate cu cerințele NATO”, a declarat Cleverley , citat de The Independent.
Fluxul de știri
0