Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Veste proastă pentru fermierii din UE

© AP Photo / Yves LoggheDrapele UE în fața sediului Comisiei Europene
Drapele UE în fața sediului Comisiei Europene - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2023
Abonare
Veste proastă de la Londra pentru fermierii din România, Ungaria, Bulgaria și Polonia: Banca Mondială vrea să acorde subvenții fermierilor ucraineni. În același timp, Comisia cere mai mulți bani de la statele membre: pentru Ucraina.
BUCUREȘTI, 21 iun -Sputnik. Banca Mondială a mobilizat deja sprijin financiar pentru sectoarele transporturi şi energie. Însă acum instituţia financiară internațională analizează modalităţile prin care poate să îşi extindă ajutoarele pentru gospodăriile individuale, înainte de venirea iernii, şi să ajute fermierii să primească subvenţii pentru a-şi putea planta culturile agricole, în contextul unor dobânzi ridicate la nivel global, a spus la Londra, Anna Bjerde, directoarea pentru operaţiuni a Băncii Mondiale.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă în acest an producţia ar urma să scadă până la aproximativ 45 de milioane de tone, de la 53 de milioane de tone în 2022, ca urmare a conflictului.
Instituţia financiară internaţională a alocat deja Ucrainei peste 21 de miliarde de dolari, în principal sub formă de granturi.
Comisia Europeană vrea ca statele membre ale UE să scoată din buzunare o sumă de 50 de miliarde de euro care să fie alocați exclusiv Ucrainei.
„Propunem o rezervă financiară pentru următorii patru ani de 50 de miliarde de euro. Aceasta include deopotrivă împrumuturi şi granturi”, a declarat în faţa presei preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Această contribuţie suplimentară la bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027 va necesita o aprobare în unanimitate din partea statelor membre şi de asemenea acordul Parlamentului European.
Economia Ucrainei s-a contractat anul trecut cu 30%, iar Banca Mondială estimează că această ţară va avea nevoie de circa 411 miliarde de dolari numai pentru reconstrucţie. Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a spus în aprilie omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar din partea UE, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar, şi a cerut în plus începerea reconstrucţiei Ucrainei înainte să se termine războiul cu Rusia.
Fluxul de știri
0