Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlin: Kievul nu oferă o „bază stabilă” pentru discuții

© AP Photo / Efrem LukatskyПрезидент Украины Владимир Зеленский
Президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2023
Abonare
Poziția Kievului, care refuză orice compromis, nu permite nicio deschidere către discuții de pace cu Rusia, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Poziția Kievului, care refuză orice compromis, nu permite nicio deschidere către discuții de pace cu Rusia, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reiteând poziția avută de Moscova de mult timp pe această temă.
„[Președintele rus Vladimir] Putin este deschis către contacte. Sâmbătă a avut loc un schimb foarte productiv cu o delegație africană, iar acest dialog va continua”, a spus oficialul rus jurnaliștilor marți.
Cu toate acestea, „având în vedere poziția avută în prezent de regimul ucrainean și istoricul acestei poziții, nu se poate spune că există baze stabile pentru eventuale discuții”, a adăugat Peskov, potrivit RT.
O delegație de șapte lideri africani a vizitat Rusia săptămâna trecută, după o călătorie în Ucraina, pentru a prezenta un plan de zece puncte, conceput pentru a pune capăt ostilităților în desfășurare între cei doi vecini.
În cadrul ședinței de sâmbătă, Putin le-a vorbit oaspeților săi despre discuțiile eșuate pentru armistițiu pe care Moscova și Kievul le-au avut în primele luni ale conflictului. Printre altele, el a arătat demnitarilor străini un tratat de proiect pe care negociatorii din partea Ucrainei l-au acceptat provizoriu anul trecut, la Istanbul.
Acordul ar fi încheiat ostilitățile și ar fi stabilit statutul Ucrainei ca stat neutru, cu o forță militară limitată în schimbul garanțiilor de securitate internațională. Kievul a ieşit din discuții la scurt timp după aceea, în ceea ce Moscova a considerat că a fost o schimbare a atitudinii la ordinul SUA.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a semnat ulterior un decret care interzice orice discuții cu Rusia, atât timp cât Putin rămâne în funcție. Guvernul său a susținut că singura sa opțiune este retragerea totală a trupelor rusești din toate teritoriile despre care Kievul considera că îi aparţin.
Kievul a întocmit un așa-numit „plan de pace” care presupune retragerea Rusiei, reparații, tribunale pentru presupuși criminali de război și alte condiții. Zelenski le-a spus liderilor africani că planul său este singurul pe care îl susţine. Rusia a respins propunerea, spunând că e ruptă de realitate.
Fluxul de știri
0