Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bangladesh a cerut oficial aderarea la BRICS

NDB logo - Sputnik Moldova, 1920, 21.06.2023
Abonare
Bangladesh este cea mai recentă țară care şi-a exprimat interesul de a se alătura grupului economic BRICS.
BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Bangladesh este cea mai recentă țară care şi-a exprimat interesul de a se alătura grupului economic BRICS. Dhaka a trimis o cerere oficială pentru aderare, potrivit RT.Chestiunea urmează să fie discutată la Summit-ul BRICS programat să aibă loc în Africa de Sud în august.
Ştirea despre cererea Bangladeshului a apărut prima dată în ziarul Dhaka Tribune, care a citat o sursă familiarizată cu discuțiile purtate între premierul Sheikh Hasina și președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, la Geneva, săptămâna trecută. Potrivit ziarului, Dhaka a cerut oficial să se alăture blocului, compus din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Ministrul de Externe al Bangladeshului, Ak Abdul Momen, a confirmat acest pas. El a menționat că Dhaka, în prezent recunoscută drept „prieten al BRICS”, a trimis deja o scrisoare oficială către actualul președinte al grupului, Africa de Sud.
În ultimul an și jumătate, o serie de țări din întreaga lume au arătat un interes sporit de a se alătura grupului BRICS, pe fondul manevrării de către Occident a sistemelor financiare internaționale pentru a conduce o campanie economică pe scară largă împotriva Rusiei.
Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat săptămâna trecută că în prezent aproape 24 de state sunt interesate de aderarea la bloc. Țări arabe precum Algeria, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au exprimat interesul pentru legături mai strânse cu grupul, precum şi Iranul, Argentina, Mexicul, Bahrain, Indonezia și Nigeria.
În acelaşi timp timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus vineri că motivul pentru care atât de multe țări sunt interesate să se alăture blocului se datorează eficacității și autorității alianței BRICS.
Fluxul de știri
0