Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski a discutat cu șefa CE despre asistența financiară pentru Ucraina

© Photo : Preșidenția UcraineiVladimir Zelenski și Ursula von der Leyen
Vladimir Zelenski și Ursula von der Leyen - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2023
Abonare
Zelenski a declarat că a discutat cu șefa CE despre un posibil sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina
CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Vladimir Zelenski a declarat pe canalul său Telegram că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre un sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina și perspectivele unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei."
„În ajunul conferinței privind restaurarea Ucrainei de la Londra, care va avea loc în perioada 21-22 iunie, am discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina și perspectivele adoptării al 11-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei”, a scris Zelenski.
La începutul lunii iunie, Ministerul Finanțelor al Ucrainei a raportat că de la începutul anului 2023, bugetul de stat al țării a primit 26,5 miliarde de dolari, dintre care peste 19 miliarde de dolari sunt împrumuturi și granturi de la organizațiile financiare internaționale.
După cum a raportat la începutul lunii aprilie Daniil Getmantsev, șeful comitetului fiscal al Radei Supreme, Ucraina a putut acoperi doar 60% din cheltuieli în primul trimestru al anului 2023 folosind propriile rezerve interne.
Anterior, ministrul de Finanțe al Ucrainei, Serhiy Marchenko, a spus că deficitul bugetar ucrainean este de aproximativ 5 miliarde de dolari în fiecare lună, două treimi din fondurile pe care bugetul le primește din împrumuturi și granturi externe, în timp ce trei sferturi din cheltuielile bugetare sunt destinate nevoilor militare. Anterior, Vladimir Zelenski a spus că restaurarea Ucrainei va necesita „aproximativ” 600-800 de miliarde de dolari, suma exactă urmând să fie cunoscută după încheierea conflictului. În martie, Banca Mondială, împreună cu Comisia Europeană, ONU și guvernul Ucrainei, au estimat nevoile țării de redresare și reconstrucție la 411 miliarde de dolari. Estimarea actualizată a depășit semnificativ prognoza din septembrie de 349 de miliarde și este acum echivalentă cu 2,6 din PIB-ul Ucrainei din 2022.
Fluxul de știri
0