Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE pregătește un nou pachet de asistență financiară pentru Ucraina

© La UEФлаги Евросоюза
Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2023
Abonare
Bloomberg: UE pregătește un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro
CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. niunea Europeană pregătește un pachet de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de circa 50 de miliarde de euro, transmite Bloomberg.
Uniunea Europeană este gata să ofere un pachet de salvare de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina... Potrivit unor persoane familiarizate cu planul, oferta Comisiei Europene, organismul executiv al UE, va ajuta la finanțarea cheltuielilor de funcționare ale guvernului ucrainean și plătiți pentru prioritățile urgente de recuperare, scrie în mesaj.
Alocarea fondurilor este programată să fie anunțată marți, în timp ce planul se poate schimba în continuare.
CE dorește să evite un instrument împovărător de recuperare pentru Ucraina și va oferi asistență sub formă de granturi, împrumuturi avantajoase și garanții, spune sursa.
Planul ar trebui să fie finanțat prin contribuții din partea statelor membre, nu prin împrumuturi pe piață. Pachetul este destinat să combine ajutorul pentru salarii, pensii și anumite servicii publice cu cheltuielile pentru reconstrucția infrastructurii de bază.
La începutul lunii iunie, Ministerul Finanțelor al Ucrainei a raportat că de la începutul anului 2023, bugetul de stat al țării a primit 26,5 miliarde de dolari, dintre care peste 19 miliarde de dolari sunt împrumuturi și granturi de la organizațiile financiare internaționale.
După cum a raportat la începutul lunii aprilie Daniil Getmantsev, șeful comitetului fiscal al Radei Supreme, Ucraina a putut acoperi doar 60% din cheltuieli în primul trimestru al anului 2023 folosind propriile rezerve interne.
Fluxul de știri
0