Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Spionii occidentali se tem de eşuarea contraofensivei Kievului

© Sputnik / Evgenya NovozheninaKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2023
Abonare
Agențiile occidentale de informații se tem de eşuarea contraofensivei Ucrainei, care ar putea avea rezultate total opuse faţă de cele așteptate de Kiev.
BUCUREŞTI, 20 iun – Sputnik. Agențiile occidentale de informații se tem de eşuarea contraofensivei Ucrainei, care ar putea avea rezultate total opuse faţă de cele așteptate de Kiev, a declarat luni șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR), Serghei Narişkin.
Acesta a susținut că „membrii cu autoritate ai serviciilor de informații americane şi europene și ai departamentelor militare nu exclud faptul că contraofensiva ar putea avea rezultate total opuse” faţă de cele așteptate de Ucraina.
În ciuda susținerii contraofensivei în declarațiile lor publice, „în spatele scenei, mulți analiști militari occidentali îşi exprimă îndoieli serioase cu privire la succesul aventurii ucrainene”, a spus Narişkin în timpul unui interviu pentru Rossiyskaya Gazeta.
„Fără a intra în detalii, voi spune că obiectivele anunțate de regimul de la Kiev sunt evaluate [de către experții străini] ca fiind de neatins”, a adăugat el, potrivit RT.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski și alți oficiali au declarat anterior că operațiunea ar trebui să se încheie prin recapturarea de către Kiev a tuturor teritoriilor care aparţin acum Moscovei, inclusiv a Crimeei.
Îngrijorarea Washingtonului și a Bruxelles-ului este că „moartea unui număr semnificativ de membri ai personalului militar instruit de NATO și distrugerea echipamentelor va submina capacitatea de luptă a armatei ucrainene. Acest lucru va afecta negativ stabilitatea regimului Zelenski”, a explicat Narişkin. El a adăugat că, potrivit unei serii de evaluări occidentale, însuşi statul ucrainean poate fi în pericol din cauza contraofensivei.
Șeful Consiliului de Securitate Națională și de Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, a afirmat luni, în timpul unei apariții la televizor, că contraofensiva a avansat în conformitate cu programul Kievului.
„Totul merge conform unui plan, care a fost aprobat și dezvoltat. Nu există abateri de la acesta”, a spus Danilov, adăugând că doar „un cerc limitat de oameni știe” care este, de fapt, acest plan.
Ucraina și-a lansat ofensiva mult așteptată la începutul lunii iunie, dar până acum nu a reușit să obțină progrese semnificative, potrivit Moscovei. Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din Rusia a estimat la 7.500 pierderile suferite de Kiev de la începerea operațiunii. Președintele rus, Vladimir Putin, a mai spus că 30% din echipamentul militar furnizat de occidentali către Ucraina, inclusiv o serie de tancuri germane Leopard 2 și vehicule de luptă Bradley, fabricate în SUA, au fost deja distruse.
Kievul a revendicat capturarea mai multor sate mici ca urmare a atacurilor sale. Cu toate acestea, acestea sunt situate la mai mulţi kilometri distanță faţă de principalele linii defensive ale Rusiei.
Fluxul de știri
0