România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România se sancționează singură ca să ”pedepsească” Rusia

© Sputnik / Rodion ProcaPunctul de trecere a frontierei Albița, România
Punctul de trecere a frontierei Albița, România - Sputnik Moldova, 1920, 20.06.2023
Abonare
România este fruntașă la sancțiuni și măsuri heirupiste contra Federației Ruse, dar nu se gândește și la efectele de boomerang ale acestor sancțiuni. Iar aceste consecințe sunt, cum e cazul afacerii IIB, de ordinul sutelor de milioane de euro.
BUCUREȘTI, 20 iun -Sputnik. Internațional Investment Bank (IIB) a fost sancționată de SUA din pricina acționariatului majoritar rusesc. România, inițial parte a acestei bănci de investiții, a ieşit în luna iunie din acţionariatul IIB, dar mai are de recuperat obligaţiuni de 130 de milioane de euro, investiţii ale fondurilor de pensii private, asigurătorilor şi fondurilor de investiţii, obligaţiuni care ajung la scadenţă în luna octombrie 2023.
Cehia şi Germania au făcut demersuri pe lângă americani şi au obţinut exceptare de la sancţiuni până la sfârşitul lunii iunie. Ministerul român de Finanţe se mai gândeşte, în timp ce APAPR şi UNSAR (asociațiile fondurilor de pensii, respectiv asigurătorilor) au trimis solicitări scrise pentru începerea demersurilor.
Totalul obligaţiunilor pe care fondurile de pensii private, administratorii de fonduri de investiţii şi asigurătorii din România le deţin la Internațional Investment Bank (IIB), bancă din care şi România a făcut parte, dar care are acţionariat majoritar rusesc şi ca atare a fost sancţionată de OFAC, este de 130 de milioane de euro. Numai expunerea fondurilor de pensii administrate privat este de 90 de milioane de euro, potrivit datelor făcute publice pe site-urile administratorilor.
Fluxul de știri
0