Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un nou eșec pentru NATO

© AP Photo / Virginia MayoЗдание штаб-квартиры НАТО в Брюсселе
Здание штаб-квартиры НАТО в Брюсселе  - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Aliaţii nu au reuşit să aprobe primul plan de apărare după Războiul Rece
BRUXELLES, 17 iun – Sputnik. Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au revizuit planurile - primele de la sfârşitul Războiului Rece - în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles. Aliaţii se apropie de un acord asupra acestor planuri, a menţionat Stoltenberg.
Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru.
Există încă o oportunitate de a găsi o soluţie înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.
Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greşit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că "procesul obişnuit de consultări şi evaluare între aliaţi continuă".
Aşa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianţa va răspunde unui atac.
Întocmirea acestor documente semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak.
NATO va oferi, de asemenea, îndrumări statelor cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.
"Deşi planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate ale summitului de la Vilnius din iulie", a declarat un oficial american de rang înalt.
Fluxul de știri
0