Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Zelenski este „o rușine pentru poporul evreu”

© Фотохост-агентство РИА Новости / Accesați arhiva multimediaПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании
ПМЭФ-2023. Президент РФ В. Путин на пленарном заседании - Sputnik Moldova, 1920, 17.06.2023
Abonare
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski face de rușine întregul popor evreu, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, spunând că Kievul închide ochii la ideologia neonazistă.
BUCUREŞTI, 17 iun – Sputnik.Vorbind la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), liderul rus a fost rugat să comenteze criticile aduse la adresa obiectivului declarat al Rusiei de „denazificare” a Ucrainei, experții occidentali susținând că o astfel de aspirație este ridicolă, deoarece Zelenski însuși este evreu.
Putin a răspuns spunând că prietenii săi din comunitatea evreiască nu împărtășesc acest punct de vedere.
„Ei spun că Zelenski nu este evreu, el este o rușine pentru poporul evreu. Nu glumesc, nu este o ironie”, a spus Putin, citat de RT. El a subliniat că actualele autorități ucrainene celebrează în mod deschis figuri naziste, în special susținătorii lui Stepan Bandera, un naționalist ucrainean care a colaborat cu cel de-al treilea Reich în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Liderul rus a amintit că, din șase milioane de evrei uciși în timpul Holocaustului, 1,5 milioane erau din Ucraina, naționaliștii ucraineni fiind puternic implicați în execuțiile în masă.
Cu toate acestea, nimeni nu vrea să audă că Bandera este antisemit, pentru că Zelenski însuși este evreu, a spus Putin. „Dar, prin acțiunile sale, el oferă acoperire pentru această mizerie”, a subliniat liderul rus.
Marți, Putin a criticat decizia Kievului de a-l înlătura din piețele publice pe liderul sovietic Vladimir Lenin – despre care spune că a fondat Ucraina – și de a-l înlocui cu Bandera, pe care l-a numit „un ticălos și un fascist”. La acea vreme, el a spus că a fost „surprins” de această măsură, referindu-se la rădăcinile evreiești ale lui Zelenski.
Fluxul de știri
0