Cod Roșu în Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara
© Sputnik / Mihai CarausPloaie
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
S-a rupt cerul în mai multe județe din România, iar inundațiile au făcut prăpăd în Mehedinţi, Caraş-Severin, Gorj şi Hunedoara
BUCUREȘTI, 17 iun - Sputnik. Este cod roşu de ploi torenţiale în judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi în zonele montane din Gorj şi Hunedoara. Până la prânz este şi un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a Olteniei, în nordul ţării şi în centrul Transilvaniei, dar probleme sunt deja în mai multe judeţe. Oamenilor li s-au inundat casele şi terenurile agricole, iar zeci de drumuri au fost blocate.
Şi în Dolj, apa a inundat zeci de gospodării şi a întrerupt temporar traficul rutier pe mai multe şosele. Pompierii au intervenit în câteva comune, precum şi la Craiova şi Filiaşi, pentru a evacua apa din casele şi curţile oamenilor. Aseară, şi în comuna Stoeneşti, din judeţul Vâlcea, mai multe familii au rămas izolate, după ce pârâul Govora s-a revărsat şi a distrus un drum local. Tot aseară, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premierul Marcel Ciolacu, a aprobat acordarea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse alimentare şi apă care vor fi distribuite locuitorilor afectaţi de inundaţiile din comuna Ighiu, judeţul Alba.
Județul Dolj a fost printre cele mai afectate, dar ploile au fost puternice și în Caraș-Severin, Mehedinți Gorj și Hunedoara, toate având regiuni aflate sub Cod Roșu de furtuni. Și în zona de nord a țării, în zona județelor Suceava, Neamț, Bistrița și Mureș, a fost emis Cod Portocaliu de ploi torențiale.
Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, a spus că au căzut 130 de litri de apă pe metru pătrat, în doar 30 de minute. Și în județul Vâlcea inundațiile au făcut ravagii. Locuitorii comunei vâlcene Stoenești au rămas izolați, după ce viiturile puternice au distrus aproape 100 de metri din drumul comunal principal.
"De 48 de ore plouă, din păcate plouă în județul Mehedinți, dar apa de pe versanți ajunge la noi. Am eliberat oamenii și animalele din gospodării și așteptăm să se retragă apele. Sunt eforturi supraomenești, ISU, pompierii, Jandarmeria sunt pe teren. Oamenii vor fi mutați la căminul cultural sau la rudele din alte zone ce nu sunt afectate. Localitățile Cernățești, Grecești, Almaș, sunt cele mai afectate. A plouat și la Craiova, dar acolo nu sunt probleme. Nu ne putem împotrivi naturii. A fost cod roșu, acum văd că e doar portocaliu. Monitorizăm toate localitățile și să sperăm că lucrurile vor decurge normal. Din păcate, e de luptat și cu voința oamenilor care nu vor să își părăsească casele. O bătrânică a fost transportată de cei de la ISU la niște rude, nu sunt probleme medicale. Ținem mereu legătura cu autoritățile de la București pentru a găsi soluții. A plouat o cantitate foarte mare: 130 de litri pe metru pătrat în doar 30 de minute. Niciun sistem de canalizare nu ar face față unor asemenea precipitații. Din păcate, nu putem schimba într-un an de zile tot ce s-a construit până acum", a declarat prefectul de Dolj.
Climatologul Roxana Bojariu a precizat că județul Dolj va fi sub incidența codurilor de viituri și inundații până mâine la ora prânzului, după care va fi lovit estul României de aceste coduri.
"Dolj va fi sub coduri de poli și viitură până mâine la prânz, la ora 12. Comitetele locale pentru situații de urgență vor fi pregătite, iar oamenii trebuie să asculte de autorități ca să rămână în viață. Și mâine va mai ploua, dar mai sperăm că spre seară aria se va restrânge și va începe să plouă în zona de est a țării, unde e nevoie mare de apă. În estul țării resursa de apă este extrem de redusă. De mâine seară încolo zona Vâlcea - Dolj va scăpa de aceste fenomene", a declarat Roxana Bojariu.
În zonele afectate oamenii au primit avertizări RO-Alert. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat ce ar trebui să facă românii în astfel de cazuri.
"Dacă mesajul îi avertizează de o viitură, atunci oamenii trebuie să ajungă la locurile care sunt mai înalte. Mesajul vine de regulă cu recomandări, vine cu link-uri, dar și cu recomandări. Cel mai important lucru este să nu încerce să traverseze cursurile de apă pe picioare pentru că oricât de mică este apa, faptul că începi să traversezi un curs de apă care vine cu viteză, riscul este ca persoana respectivă să își piardă controlul și să fie luată de apă. Am avut deja cazuri în perioadele trecute în care oamenii și-au pierdut viața încercând să traverseze cursurile de apă. Deci este foarte important ca oamenii să ajungă la o zonă înaltă, măcar în casă să urce la etaj și să aștepte asistența pompierilor care vor interveni în momentele respective", a declarat Raed Arafat.
Întrebat dacă momentan există localități izolate la care nu se poate ajunge din cauza inundațiilor, Raed Arafat a spus: "Avem o singură localitate unde erau izolate un număr de persoane, dar este în curs de rezolvare. Vorbim despre o localitate din județul Dolj".