Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Yuanul devine monedă de rezervă globală

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Accesați arhiva multimediaРубли и юани
Рубли и юани - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Abonare
Yuanul chinezesc lipseşte treptat dolarul american de avantajul său competitiv și a dobândit statutul de monedă de rezervă globală.
BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Yuanul chinezesc lipseşte treptat dolarul american de avantajul său competitiv și a dobândit statutul de monedă de rezervă globală, a declarat joi Igor Shuvalov, șeful corporației ruseşti de stat de dezvoltare VEB.RF, în contextul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF 2023).
Potrivit lui Shuvalov, țările din întreaga lume au făcut deja progrese „semnificative” în ceea ce privește eliminarea dependenței lor de dolarul american, iar „acest proces va continua”.
„Chiar și cei care sunt în relații bune cu SUA, văzând confruntarea economică și financiară actuală, vor sprijini dezvoltarea unor sisteme alternative de decontare care nu se bazează pe SWIFT și pe dolar – pentru propria lor siguranță... Nu este o chestiune de încredere sau neîncrederea, este o chestiune de supravieţuire, care trebuie depășită prin crearea de noi sisteme de plată”, a declarat Shuvalov, citat de RT.
El a adăugat că VEB.RF nu folosește dolarul în tranzacţiile internaționale cu partenerii străini, ci efectuează plăți în yuani și în alte valute „prietenoase”.
„Yuanul este acum o monedă de rezervă globală, nu se poate ascunde acest fapt”, a subliniat Shuvalov.
Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internațional (FMI), ponderea dolarului în rezervele valutare globale a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele aproape trei decenii, la 58% în al patrulea trimestru al anului 2022. Multe țări au început să înlăture dolarul din tranzacțiile transfrontaliere pe fondul îngrijorărilor cu privire la creșterea datoriei SUA și în contextul sancțiunilor implementate pe scară largă folosindu-se moneda ca pârghie. Rusia, care s-a confruntat cu sancțiuni fără precedent din partea Washingtonului anul trecut, și-a schimbat aproape întreg comerțul cu energie în monede naționale, în special rubla și yuanul.
Între timp, prezența yuanului pe piața globală a crescut. Ponderea sa în tranzacțiile valutare la nivel mondial a crescut, de la aproape zero acum 15 ani, la 7% în 2023, potrivit Băncii Reglementelor Internaționale (BRI). În luna martie a acestui an, yuanul a depășit dolarul în tranzacțiile transfrontaliere ale Chinei, în contextul în care majoritatea partenerilor țării au luat, de asemenea, măsuri pentru a-și limita dependența de dolar.
Fluxul de știri
0