Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina a otrăvit Marea Neagră

© PanoramioMarea Neagră, furtună
Marea Neagră, furtună - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Abonare
Probleme mari cu poluarea din Marea Neagră după ce Ucraina a aruncat în aer barajul
BUCUREŞTI, 16 iun - Sputnik. După ce Ucraina a aruncat în aer barajul Kahovka, Marea Neagră a devenit verde, iar apa a fost afectată de a speciilor de cianobacterii cu potențial toxic.
Anunțul a fost făcut de autoritățile ucrainene și se referă la limanul din Odesa, aflat la mai puțin de 170 de km de România.
În limanul orașului Odesa se dezvoltă o combinație de ciano-bacterii potențial toxice. Pe lângă coloniile masive de Aphanizomenon flos-aquae, de data aceasta limanul a fost afectat de colonii de Dolichospermum flos-aquae și ciano-bacterii Microcystis aeruginosa. Aceste „înfloriri” au avut loc într-un mediu caracterizat de o salinitate a apei marine de 5,1 la mie și o temperatură de 19 grade Celsius, a scris Galina Terenko, cercetător principal la Centrul de Ecologie Marină al Ucrainei, citat de Bucpress.
În urma distrugerii barajului hidrocentralei Kahovka, apă dulce a pătruns în Marea Neagră. În prezent, ecologiștii observă o stabilizare a procesului de desalinizare, cu o valoare de 2,5 la mie, față de norma minimă de 12 la mie. În urma distrugerii barajului, apa din zona Odesa nu este infectată cu holeră, dar s-a detectat virusul rotavirus în probele prelevate.
Centrul Național de Ecologie Marină al Ucrainei a recomandat oamenilor să nu se scalde în mare și să nu pescuiască în apropierea Odesei, cel puțin timp de un an. Cercetătorii consideră că pentru a identifica exact ce poluanți au ajuns în Marea Neagră în urma distrugerii barajului, este necesară recoltarea de probe din mare.
Şi INSP a transmis indicații cu privire la infectarea cu holeră, amintind că organismul uman nu se poate infecta foarte ușor.
Fluxul de știri
0