Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sancțiunile stimulează comerțul dintre Rusia şi China

© Pixabay / HesselVisserContainere
Containere - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Abonare
Aproximativ 70% dintre toate tranzacțiile în comerţul dintre Rusia şi China sunt efectuate în ruble și yuani, a declarat un om de afaceri chinez de top pentru RT.
BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Sancțiunile occidentale au oferit Rusiei și Chinei un impuls pentru dezvoltarea legăturilor comerciale, utilizarea monedelor naționale în tranzacțiile dintre cele două ţări având, de asemenea, un impact semnificativ, a declarat miercuri pentru RT Zhou Liqun, președintele Uniunii Antreprenorilor Chinezi din Rusia.
Vorbind în contextul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), Zhou a spus că, de la introducerea sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, Rusia și China au accelerat utilizarea propriilor monede în comerț, ceea ce a adus beneficii ambelor ţări.
Potrivit cifrelor oficiale, comerțul bilateral dintre China și Rusia a crescut cu peste 34% în 2022 faţa de anul trecut, ajungând la un nivel record de 190 de miliarde de dolari. În primele patru luni ale anului curent, cifra de afaceri a crescut cu peste 41% față de aceeași perioadă din 2022, au arătat în mai datele vamale din China.
Având în vedere această tendință, nu va fi o problemă depășirea țintei din anul acesta de 200 de miliarde de dolari, a prezis Zhou. În acest moment, aproximativ 70% dintre toate tranzacțiile dintre Rusia și China sunt efectuate în monedele lor naționale, a adăugat omul de afaceri. Cifrele corespund estimărilor dezvăluite în mai de prim-ministrul rus Mihail Mișustin.
Evoluţia vine ca parte a unei eforturi globale mai ample de a reduce dependența de dolarul american ca monedă de rezervă și de a găsi valute alternative pentru comerț. Tendința s-a dezvoltat în numeroase țări în curs de dezvoltare, după ce SUA și aliații lor au impus restricții financiare și economice împotriva Moscovei din cauza operațiunii sale militare din Ucraina.
Deși sancțiunile reprezintă o provocare pentru Rusia, ele oferă, de asemenea, Moscovei și Beijingului oportunitatea de a dezvolta cooperarea reciprocă, a adăugat Zhou, menţionând numeroase proiecte noi care sunt deja implementate.
Fluxul de știri
0