Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia dezvăluie planuri pentru „înlocuitorul Canalului Suez”

© AFP 2024 / Suez CanalКонтейнеровоз Ever Given в Суэцком канале
Контейнеровоз Ever Given в Суэцком канале  - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Abonare
Fluxul de marfă prin Coridorul de Transport Nord-Sud s-ar putea tripla în următorii ani, a spus ministrul rus al Transporturilor.
BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Volumul mărfurilor expediate prin Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud (INSTC), prezentat ca o alternativă la Canalul Suez, s-ar putea tripla în următorii șapte ani, a declarat joi ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF).
INSTC este un sistem de tranzit multimodal planificat de 7.200 km, care va conecta rutele maritime, feroviare și rutiere pentru transportul mărfurilor între Rusia, Iran, Azerbaidjan, India și Asia Centrală.
Construcția proiectului a început la începutul anilor 2000, dar eforturile de dezvoltare a acestuia s-au intensificat după ce sancțiunile occidentale au forțat Moscova să-și schimbe fluxurile comerciale dinspre Europa către Asia, Africa și Orientul Mijlociu, potrivit RT.
Fluxul total de marfă de-a lungul INSTC a fost de 14,5 milioane de tone în 2022, iar estimarea pentru acest an este de 17,6 milioane de tone, a explicat Saveliev. Până în 2030, volumul se aşteaptă să ajungă la 41 de milioane de tone, a adăugat el.
În prezent, doar unele tronsoane ale traseului sunt operaționale, Rusia și Iranul ajungând la un acord luna trecută de a construi o linie de cale ferată care să fie încorporată în proiect. Moscova plănuiește să investească peste 3 miliarde de dolari în extinderea proiectului până în 2030.
Rusia a menţionat în repetate rânduri că ruta ar putea deveni un substitut al Canalului Suez, calea navigabilă de 193 km din Egipt, la nivelul mării, care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie. Aproximativ 12% din comerțul global trece în fiecare zi prin ruta populară dintre Europa și Asia.
În martie 2021, Canalul Suez a fost blocat timp de șase zile din cauza unei nave container care eșuase. Blocarea a costat comerțul global aproximativ 9 miliarde de dolari pe zi.
Comerțul prin INSTC va permite companiilor să reducă costurile de transport cu aproximativ 50% și să economisească până la 20 de zile de timp de călătorie în comparație cu ruta Canalului Suez.
Fluxul de știri
0