România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România, unica din UE în procedura de deficit excesiv derulată de Comisia Europeană

© Sputnik / Miroslav RotariRoni
Roni - Sputnik Moldova, 1920, 16.06.2023
Abonare
După o perioadă de cinci ani în care a fost lider, România a coborât pe a doua poziție în Uniunea Europeană în funcție de cât cheltuiește statul din ceea ce colectează de la buget pentru plata angajaților din sectorul public.
BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. În 2022, statele UE, cu câteva excepții, și-au consolidat finanțele publice la acest capitol, în contextul în care inflația accelerată a majorat veniturile statelor mai rapid decât au fost crescute salariile angajaților bugetari.
România, cu cea mai gravă situație din UE timp de mai mulți ani, a consemnat cea mai amplă corecție din UE, astfel că, la fiecare 100 de lei colectați la bugetul statului anul trecut, pentru salarii s-au dus 29,5 lei, față de 33,8 lei în 2021.
Este important acest lucru, întrucât cheltuielile cu salariile sunt mari privite ca pondere în venituri, dar ușor sub media UE ca pondere în PIB, 9,9% în România față de 11,1% în UE.
România este un stat cu cheltuieli destul de mari, dar cu venituri reduse la buget, din cauza ineficienței aparatului fiscal, care abia acum se află în proces de modernizare, dar și din cauza numărului foarte mare de scutiri de taxe și regimuri fiscale speciale acordate de politicieni unor categorii de venituri, transmite profit.ro.
Statul român este singurul din UE aflat în procedura de deficit excesiv derulată de Comisia Europeană, iar deficitul bugetar - diferența dintre veniturile mai mici și cheltuielile mai mari, pe care statul trebuie să o împrumute - este estimat să scadă anul acesta la 4,4% din PIB. Guvernul acoperă cheltuielile de 608 miliarde lei cu venituri de 539,6 miliarde de lei din taxe și 68,3 miliarde lei din împrumuturi (11,2%).
Fluxul de știri
0